Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rétes háromféle töltelékkel (túrós, meggyes, káposztás)

90 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • 2 csomag réteslap (2x6 lap)
  • étolaj
  • A túrós töltelékhez:
  • 50 dkg tehén túró
  • 2 ek cukor
  • 1 dl tejföl
  • fél csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja (elhagyható)
  • 5-10 dkg mazsola
  • 0,1 dl rum vagy 2-3 csepp rumaroma
  • egy csipet só
  • búzadara vagy darált keksz (elhagyható)
  • A meggyes töltelékhez:
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1-2 ek kristálycukor
  • 1 ek darált keksz
  • egy csipet só
  • A káposztás töltelékhez:
  • 1/2 fej káposzta (35-50 dkg)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek cukor
  • 1 ek étolaj vagy zsír
  • bors

Elkészítés

  1. A túrós töltelékhez a mazsolát legalább fél órára meleg vízbe áztatjuk. A túrót összetörjük egy villával, és összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával. Ha túl lágy masszát kapunk, búzadarával vagy darált keksszel sűríthetjük. A tölteléket megfelezzük, később csak ez egyik feléhez adjuk majd a mazsolát. Amíg a mazsolák puhulnak, elkészítjük a másik két tölteléket. 
  2. A meggyes töltelékhez lecsöpögtetjük a magozott meggyet, egy evőkanályni cukorral átforgatjuk, majd 20 percig állni hagyjuk, utána újra lecsepegtetjük a levét. Amikor leszűrtük a levét, lazán átforgatjuk a darált keksszel és egy csipet sóval.
  3. A káposztás töltelékhez lereszeljük a káposztát, jól besózzuk (kb. 2-3 teáskanálnyi sóval), összeforgatjuk, majd 10-20 percig állni hagyjuk, hogy kiengedje a levét. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és közepes lángon pirítani kezdjük az olajon vagy zsíron.
  4. Amikor már üvegesre párolódott a hagyma, hozzáadjuk az előzőleg kinyomkodott, levétől megszabadított káposztát. 1 teáskanályni sót adunk hozzá, és alacsony lángon kevés kevergetés mellett pirítani kezdjük. Ha átforrósodott, és nem enged több levet, kevés vizet öntünk alá, és lefedve, alacsony lángon, legalább 30 percig pároljuk.
  5. Ha teljesen átpuhult, levesszük a fedelét, meghintjük 2 ek nyírfa-, barna vagy sima cukorral, ízlés szerint megbosozzuk, így pároljuk tovább még pár percig. Amikor a cukor karamellizálódott, levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.
  6. A megpuhult mazsolákat lecsepegtetjük, és a fél adag túrós masszához keverjük a rummal vagy rumaromával együtt. 
  7. A sütőt előmelegítjük, a tepsit kibéleljük egy sütőpapírral. A réteslapokat kivesszük a hűtőből (csak a legvégén, különben könnyebben töredezik, és nehéz lesz vele dolgozni). Egy réteshez 3-5 réteslapra lesz szükségünk.
  8. Benedvesítünk egy tiszta konyharuhát, és kikészítünk 1 dl olajat. A réteslapokat óvatosan, lassan, egyenként ráfektetjük a kiterített, nedves konyharuhára. Szilikonos vagy más finom ecsettel óvatosan és lassan megkenjünk az első és a második lapot. A harmadik lapra óvatosan szétterítjük a tölteléket (célszerű az ekkor még langyos káposztát a végére hagyni), a szélektől 2-2 cm távolságot hagyva.
  9. A konyharuha segítségével óvatos emelésekkel félkörönként feltekerjük a rétest (vigyázzunk, mert a tészta nagyon könnyen szakad). A széleit aláhajtjuk, és két kézzel óvatosan alányúlva a sütőpapíros tepsire helyezzük. Még háromszor megismételjük ezt a többi töltelékkel: egy túrós, egy túrós-mazsolás, egy meggyes és egy káposztás rétesünk lesz. A kész réteseket óvatosan átkenjünk az étolajjal.
  10. Az előmelegített sütő középső részében, 170-180 fokon, 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha szükséges, félidőben újra átkenjük étolajjal vagy kevés vízzel. 

Megjegyzés

A légkeverés sütő nem ajánlott, mert anélkül is könnyen kiszáradnak a felső lapok. - pozsonyikifli

Ezek is érdekelhetnek

Friss