Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogások, melyekbe eddig nem tettél retket, pedig kellene!

A tavaszi reggelik, uzsonnák, vacsorák egyik üde színfoltja a piros retek, amelyet a leggyakrabban a szendvicseink mellé harapunk, holott többféle fogásba is könnyedén belekomponálhatnánk.

A kellemes, lágy ízű vajretek kitűnő helyen van a legtöbb tavaszi salátában, friss köretben. Nagyon jó partnere a káposztának, javasolt a coleslaw salátánkba egy kevés retket is reszelni, nem bánjuk meg. A hónapos retket a tartalmasabb szendvicsekbe, különféle tortillákba, wrapokba is érdemes belekomponálni, illetve a szép piros, ress gumókat savanyítani is érdemes, hogy nyárra is velünk maradjon az üde retek-élmény.

A retek ezen kívül kitűnő választás, ha keleties hangulatú, wokos zöldséges egytálételeket vagy köreteket készítünk. A különféle párolt zöld köretekben szintén ott a helye, nagyon jó partnere a többi gyökérzöldségnek. Olajban is kisüthetjük: a gumókat hagyhatjuk egyben, vagy zöldséghámozóval vékony körökre szedhetjük és bő olajban retekchipset süthetünk belőle.

A retek leveleit sem szabad kidobni, hiszen ehető és sokféle módon terítékre kerülhet. A retek leveleit adhatjuk különféle kevert salátákhoz, készíthetünk pestót, de a retek levélzete krémlevesként vagy főzelékként is megállja a helyét.

A pestóhoz semmi másra nincs szükségünk, mint mosott, lecsöpögtetett reteklevelekre, egy maréknyi csonthéjasra, ami lehet dió, mandula vagy akár mogyoró is, egy kevés kemény sajtra (parmezánra), némi olíva olajra, egy kevés sóra és borsra. Az eredményül kapott pestóval meglocsolhatjuk az elkészült tavaszi salátáinkat, gazdagíthatók vele a különféle levesek, főzelékek, de a kifőtt tésztánkat is forgathatunk egy kevés reteklevél-pestóba.

Krémlevesnek rendkívül könnyű elkészíteni a reteklevelet, csak egy kevés krumplit főzzünk vele, ha megfőtt a krumpli, akkor tejföllel vagy tejszínnel habarjuk be és turmixoljuk az egészet krémessé. Kis fűszeres igazítás után már tálalható is.


A reteklevél nagyon jó helyen van a különféle zöldturmixokban, smoothie-kban is érdemes kipróbálni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss