Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így kínáld a tormát a húsvéti sonka mellé - receptek és tippek!

default user icon
MME
A húsvéti sonka mellől nem hiányozhat a torma, ami egész évben a főtt csülök vagy a virsli elmaradhatatlan kísérője, továbbá köreteket és salátákat is képes feldobni.

A tormából készül az egyik legjobb mártogatós, ami szinte kötelező kísérője a finom, főtt sonkáknak. Tormakrémet akár házilag is készíthetsz, ugyanis könnyebb, mint gondolnád! Ha érdekel egy tuti recept a tormakrémhez, akkor kattints ide, de ha a vásárlásról és a tárolásról, valamint a felturbózásáról szeretnél olvasni, akkor görgess lejjebb!

Vásárlás és tárolás

Piacon vagy zöldségesnél közepes méretű, egyenes gyökeret válassz, hogy könnyebb legyen megtisztítani, illetve reszeléskor kézbe fogni.

A torma hámozatlanul pár napig eláll a hűtőszekrény zöldségesrekeszében. Későbbi felhasználás céljából meghámozva és feldarabolva fagyaszd le. A felkockázottat botmixerrel bármikor összeturmixolhatod mártásokhoz, pürékhez, a kis tormarudakat pedig nyáron előkaphatod a kovászos uborka leszorításához vagy más savanyúságok eltevéséhez.

Jobban megríkat, mint a hagyma!

Sonkához vagy tormakrém és -szósz készítéséhez reszeld le a kiálló részektől megszabadított, majd megmosott és zöldséghámozóval megpucolt gyökeret. Merőlegesen húzogasd egy apró lyukú reszelőn, így egészen finom lesz a reszelék.

Ezt a műveletet nyitott konyhaablak mellett vagy a teraszon tanácsos végezni, hogy minél kevesebbet lélegezz be a csípősséget okozó és a könnycsatornákat megnyitó illóolajokból. Egy reszelő tartozékkal ellátott konyhai robotgép vagy egy késes aprítógép megkönnyíti a dolgot. Csak ne hajolj föléjük működés közben, mert megállíthatatlanul potyogni fog a könnyed! Aprítógépbe feldarabolt gyökeret tegyél, és önts hozzá egy kevés vizet, hogy simább legyen a pép.

túl erős? 

A frissen reszelt torma a szabad levegőn fokozatosan veszít az erejéből, ahogy távoznak belőle az illóolajok. Gyorsabban enyhítheted a csípősségét, ha közvetlenül reszelés után leöntöd ecetes lével vagy az aprítógépbe dobott tormadarabokra ecetet locsolsz.

Színesen szeretnéd?

A megszokott ecetes torma vagy tejszínes tormakrém mellé készíts rózsaszínt és zöldet is! Gyönyörködtetik a szemet, és mindenki a számára megfelelő erősségűből szedhet magának.

Ecetes tormához reszelj le 50 dkg meghámozott gyökeret. Forralj fel 6 dl vizet 4 ek cukorral és 2 dl 10%-os ecettel, majd öntsd a tormára, hogy elvedd az erejét. Krémesebb lesz, ha kihűlés után ízlés szerint majonézzel vagy tejszínnel dúsítod. Csavaros üvegben hetekig eltartható.

Céklás tormakrémhez forgass össze kb. 20 dkg frissen finomra reszelt tormát és 1 kis fej céklát. Forrázd le 1 dl vízzel, adj hozzá 1 dl fehérborecetet és 2 ek mézet, majd hagyd hűlni. Végül keverj hozzá 1 dl tejszínt és 2 ek tejfölt, valamint egy pici sót és frissen őrölt borsot.

Wasabis tormakrémhez keverj össze 2-2 ek majonézt és zsíros tejfölt 1 ek frissen reszelt tormával, 1-1 tk wasabi pasztával és dijoni mustárral, valamint 1 tk borecettel és sóval, borssal. Még zöldebb lesz 1 csokor finomra vágott snidlingtől. Vigyázz, mert a wasabi (japán vízitorma) a legcsípősebb torma erejét is megtöbbszörözi!

Tormás tippek a sonkán túl

- A tormás fűszervaj jól illik sült halakhoz, pl. lazachoz, tonhalhoz, fogashoz, harcsához.

- A reszelt torma leves alapanyaga és krumplipüré ízesítője lehet.

- A céklasalátába hasábokra vágott friss tormát tehetsz.

- Leves- és főtt füstölt húsokhoz, pl. csülökhöz almás-tejszínes tormamártást, nyers zöldségrudakhoz tormás mártogatóst készíthetsz.

- Hidegtálakon a tormakrémet sonkához és hideg bélszínhez kínálhatod.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss