Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Répatorta márpedig jó, ha van!

A rövidebb-hosszabb történetek mesélése szerves részét képezi a társasági eseményeknek, nyuszikáról, a cukrászdáról és a répatortáról sokféleképp ismert vicc szinte mindenki repertoárjában szerepel – ha másként nem, emlékfoszlányokban, középpontban ezzel a kitűnő desszerttel.

A répatorta cukrászdák, teázók és kávéházak igen kedvelt süteménye. Egyike azon desszerteknek, amivel a sárgarépát bárki megszerettetheti kis- vagy nagykorú családtagjaival, vendégeivel. Egyszerűen elkészíthető, a sütéssel még csak mostanában ismerkedők éppúgy sikert arathatnak vele, mint a tapasztaltak. Az is biztosra vehető, hogy a jó répatorta tésztája sosem száraz, és lényege a benne rejlő hozzávalók jól megválasztott kombinációjában rejlik.

Az eredetileg a német ajkú észak-svájci Aargau kantonból származó Rüeblitorte (a Rüebli vagy más területeken: Rübli sárgarépát, karottát jelent) számtalan variációja közkedvelt világszerte. A diófélék hozzáadásával gazdagított kevert tészta fontos összetevője a sárgarépa, amelynek kellemesen puha állagát, valamint színét köszönheti. A tökéletes eredmény érdekében mindenképp érdemes édes karottát választani a készítéshez.

Az esetek többségében marcipán vagy krémsajtbevonat fedi a tortát, sőt marcipánrépák is kerülhetnek a tetejére – cukrászok és háziasszonyok kedve, ízlése, ügyessége és fantáziája természetesen még számos más megoldást is előnyben részesíthet.

Habliliom Könnyed Konyhájában is népszerű a répatorta, különösen tavasszal!

A hangsúly feltétlenül a tésztára esik: némi kardamom és szerecsendió is gazdagítja, hovatovább a narancsszínért és az ízek harmóniájáért kevés frissen préselt narancs is felelős. Az állaga szaftos és puha – másnap is tökéletes, borításként pedig rusztikus citrusmázat kap a torta.

Igazi tavaszi finomság, amelyet a játékos tálalás is érdekessé tesz.

Fűszeres répatorta

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
2 egész tojás
10 dkg enyhén pirított, darált dió
10 dkg frissen reszelt sárgarépa (édes karotta)
12 ½ dkg barna nádcukor
1 dl frissen préselt narancslé
10 dkg olvasztott vaj + 1 dkg kemény vaj a sütőformához
15 dkg rétesliszt
½ csomag sütőpor (6 gr)
½ teáskanál őrölt kardamom
¼ teáskanál reszelt szerecsendió

A bevonathoz:
10 dkg átszitált porcukor
1 db kisebb (vagy ½ nagyobb) citrom frissen préselt leve

A díszítéshez:
1 db közepes méretű sárgarépa

Elkészítés: A tortaforma peremét 1 dkg kemény vajjal alaposan kikenem, az aljára sütőpapírt helyezek.

A vajat felolvasztom, amíg a többi hozzávalót előkészítem, hűlni hagyom. A diót finomra darálom, zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom. 1-2 narancs levét kipréselem. A sárgarépát apróra reszelem, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A cukrot a tojások sárgájával és a kissé kihűlt olvasztott vajjal elektromos habverő segítségével 4-5 perc alatt habosra keverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a narancslevet, majd a diót, lisztet és a fűszereket, ezután a finomra reszelt sárgarépa következik. A fehérjehabot hablapát segítségével dolgozom a tésztába.

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tortaformában. 40-45 perc alatt aranyszínűre sütöm a tortát – akkor van kész, ha a beleszúrt hústűre már nem tapad a tészta.

A kész tortát sütőpapírral fedett rácsra borítom úgy, hogy az egyenletes felszínű alsó része kerüljön felülre. A tészta saját súlyától a kissé megemelkedett felső rész is kiegyenlítődik.
Amíg hűl, elkészítem a cukormázat. A porcukrot kis tálba szitálom, hozzáfacsarom a citrom levét és krémes állagúvá keverem.

A már kihűlt tészta tetejére halmozom, és hagyom, hogy egyenetlenül lefolyjon a szélein. A máz gyorsan szilárdul, így amint a bevonással végezte, egy szép egészséges sárgarépát meghámozok, majd a zöldséghámozóval vékony szeleteket vágok belőle. Az így kapott szalagok egy részéből tetszőleges kompozíciót formálok a torta közepére.

A maradékból kis masnikat hajtogatok, amelyeket fogvájóval tartok egyben. Ez a művelet el is maradhat. Aki még édesebben fogyasztaná, extraporciónyi porsukorral is megszórhatja, és a sárgarépa-dekorációt is elhagyhatja.

A pirított dió, a kardamom és szerecsendió, valamint a narancs és sárgarépa aromái remek társaságot alkotnak ebben az egyszerűen elkészíthető, különlegesen szaftos tortában.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Habliliom
Kedves Judit, hű, nagyon örülök, hogy elkészítetted - egészen biztos, hogy csodás lett. A fűszerezésben az a nagyszerű, hogy sokféleképp variálható, valóban az számít, hogy ízletes legyen a végeredmény :) Köszönöm szépen, hogy jelentkeztél!
pentekjudit
Kedves Habliliom, Nagy bajban voltam a kardamom fűszert illetően, mert a környékbeli üzletekben nem kaptam, bevásárlóközpontba pedig nagyon macerás lett volna mennem, idő hány miatt. Megnéztem, hogy itthon van-e olyan fűszerkeverékem, amiben van kardamom. A mézesütemény fűszerkeverékben találtam is, igaz, sok más fűszer társaságában. Megpróbáltam ezzel és mondhatom, nagyon fimom lett. Sajnos a Te recepted szerint készült répatortával nem tudtam összehasonlítani, de talán egyszer sikerül az általad leírtak szerint is megcsinálnom. Nagyon jó és egyszerű a citromos máz a torta tetején. Egyszóval köszönöm Neked ezt a remek repetet. Már eddig is sok receptedet felhasználtam, ha bíztosra akarok menni, a Te ötleteidet követem. Gratulálok Neked:Judit
Habliliom
Kedves Judit, nagyon-nagyon örülök :)))
mijutka
Kedves Habliliom! Elkészítettem a répatortát, ill. muffinokat sütöttem a masszából, nagyon finom lett! És nagyon szépek a citrommázzal. Köszönet a receptért, Judit.
Habliliom
Kedves Judit, természetesen a cukor-citromlé keverékéből készült bevonat lényegesen könnyebb, mint a krémsajt, ráadásul nagyon vékony borítása a tortának - de tökéletesen óvja az esetleges száradástól, ha véletlenül maradna másnapra, harmadnapra... :) Nektek is nagyszerű, finomságokban gazdag hétvégét kívánok!
mijutka
Szeretjük mi is e finom tortát, ki fogom próbálni a citrommázzal is, mi krémsajttal szoktuk bevonni. Előre látom, hogy így nekem jobban fog ízleni, szeretek minden citromos sütit-:)) Szép tavaszi hétvégét, Judit.

Magazin