Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes és pihepuha a répatorta

A sárgarépa nem csak köretekhez való – isteni tortát is készíthetsz belőle! Nem volt időd megsütni húsvétra? Az ünneptől függetlenül az év bármely szakában bepótolhatod. Adunk pár tippet, hogy igazán finom legyen.

A valóban pihe-puha répatorta titka az egyszerűségében rejlik. Hamar elkészül, ráadásul a saját ízlésed és elképzelésed szerint minden sütés alkalmával másként variálhatod.

A répatorta nélkülözhetetlen hozzávalói

Sárgarépa

Az egész évben kapható gyökérzöldség lereszelve teljesen átsül a tortában, és az íze sem harsog, inkább csak a sütemény állagát lazítja. Reszeld a sárgarépát a lehető legfinomabbra, ha azt akarod, hogy szinte beleolvadjon a tésztába. Lédús sárgarépához nagy lyukú reszelőt használj, így kevesebb a léveszteség, és a nagyobb zöldségdarabok erőteljesebb sárga színt kölcsönöznek a sütinek. Öreg répa esetén érdemes kevés répalevet vagy tejfölt a tésztához adni, hogy szaftosabb legyen.

Cukor

A kristálycukrot lecserélheted ugyanannyi vagy egy kicsivel több barna nádcukorra, ha ki akarod emelni a karamellás karaktert. Nem kell belőle kétszer több.

Liszt

A sima búzalisztet helyettesítheted teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, sőt akár paleolit diétába illő mákliszttel is. Gluténérzékenyek számára kiválthatod zab- vagy mandulaliszttel. Nem árt tudni, hogy pl. a mandulalisztes változat a szokásostól eltérő, brownie-szerű állagot eredményez.

Fűszerek és adalékok

Süteményeknél a sárgarépa jól harmonizál a fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel, szegfűborssal. Tehetsz helyettük a tésztába fahéjat is tartalmazó mézeskalács-, esetleg kínai ötfűszer-keveréket.

Az egyszerű alaptésztát felturbózhatod mézzel, reszelt citromhéjjal, kandírozott citrusfélékkel, aszalt gyümölcsökkel (pl. mazsolával, tőzegáfonyával), olajos magvakkal (dióval, mogyoróval, mandulával) vagy megbolondíthatod 1-2 ek narancsvirágvízzel. (Keleti élelmiszereket árusító és delikáteszboltokban lehet beszerezni.)

A répatorta tésztája

Legegyszerűbben úgy készítheted el, ha a szokásos piskótatésztában a liszt nagyobb részét darált mandulára vagy dióra cseréled, és reszelt sárgarépával dúsítod. Általában külön kell összekeverni a nedves és a száraz hozzávalókat. A reszelt répát csak a kettő összedolgozása után forgasd a masszába.

Liszt- és cukormentes változat

Proteinben és egészséges zsírokban bővelkedő krémes répatortához 2 csésze gluténmentes zablisztet és 1/2 csésze édesítőszert (pl. nyírfacukrot, eritritet) keverj össze 1 ek sütőporral, csipetnyi tengeri sóval, 1 db kisebb reszelt répával, 1 csésze laktózmentes vagy növényi tejjel, 1 db tojással, 1 tk vaníliakivonattal és 6 ek mandulavajjal. A mentes tortabevonásához 4-6 ek kókuszvajból, 2 ek édesítőszerből és némi kókusztejből keverj mázt.

Sütőformák

A kivajazott, kristálycukorral enyhén megszórt hagyományos kuglóf-, koszorú- vagy őzgerincformák kiválóak répatorta sütésére, de előfordulhat, hogy az optimális esetben lágy és könnyű tészta szétesik, amikor megpróbálod kiborítani belőlük. Válassz inkább hajlékony, kikenést nem igénylő szilikonformát.

A szögletes tepsit béleld ki sütőpapírral, így könnyebb kiemelni a sütit. A kerek tortaforma aljára tegyél méretre vágott papírt, és rögzítsd vajpöttyel. Kisebb átmérőjű formában magasabb tortát süthetsz, amelyet keresztben félbevághatsz és krémmel tölthetsz.

Erre ügyelj a sütésnél

Melegítsd elő a sütőt a receptben megadott hőfokra. A légkeverést nem szükséges bekapcsolni. Gőz funkciós szuper sütőben a répatorta külseje fényes, ropogós kérget kap, belül azonban megőrzi lágyságát. Tökéletes átsül, mégsem szárad ki!

A sütési idő nagyban függ a sütődtől. A répatorta akkor jó, ha szárazon jön ki az ellenőrzésül beleszúrt hústű. Ha már csak a közepe táján van egy kisebb nyers zóna, akkor 3-5 perc múlva kiveheted, mert sem nyersen, sem túlsütve nem jó.

Rövid pihentetés után szedd ki a formából, és hagyd teljesen kihűlni. Érdemes előző nap megsütni, hogy szépen lehessen szeletelni.

Mi kerüljön a répatorta tetejére?

A répatortát felszolgálhatod magában, behavazhatod porcukorral, bevonhatod sima cukor- és csokimázzal vagy megkenheted/töltheted különböző krémekkel.

Egyszerű, de tetszetős megoldás, ha 3 ek porcukorba cseppentesz pár csepp citromlevet és 1 tk vizet, majd kikevered és a kihűlt tortára kanalazod. (Melegen leolvad róla.)

Amerikában a répatortára kötelező a natúr krémsajt alapú, enyhén folyós krém. (Több vajtól szilárdabb lesz.)

Túrókrém, ricotta vagy némi mézzel kikevert mascarpone is mehet rá.

Diétás mázhoz 25 dkg sűrű kókuszkrémet keverj össze 1 adag vaníliaízű proteinnel és 1/2 db biocitrom reszelt héjával.

Dekoráció

A bevont tortát fantáziadúsan díszítheted sárgarépacsíkokkal, narancshéjjal, kókuszforgáccsal, dióval, gyümölccsel, cukorgyöngyökkel vagy marcipánrépákkal.

Fokozd az élvezetet!

A répatorta még inkább megkoronázza az ebédet és megédesíti a délutánt, ha vaníliafagylaltot, esetleg joghurttal, vaníliakivonattal és kevés narancsvirágvízzel kikevert mascarponét tálalsz mellé. Kínálj hozzá kávét, caffé lattét, szójatejes lattét vagy egy finom – mézes – teát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss