Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Répatorta, a szükségből lett kedvenc

A répatortát előbb ismertük a viccekből, minthogy bárki evett volna. A nyolcvanas évek nyuszikás vicce után lassan maga a répatorta is megjelent néhány cukrászdában. Mára igazi nagy kedvenc, elmaradhatatlan húsvéti sütemény lett.

Először mindenki kissé bizalmatlanul viszonyult ehhez a zöldséggel gazdagított süteményhez, aztán egyszer csak eljött az ő ideje, és azóta a répatorta töretlen népszerűségnek örvend.

A sárgarépatorta nagyjából a középkorban született, mondhatni kényszerűségből, hiszen akkortájt a háztartások szűkében voltak a cukornak, viszont a sárgarépa kellően édesnek bizonyult ahhoz, hogy a tésztákat meg lehessen vele ízesíteni, illetve pudingot lehessen belőle készíteni.

Aztán egy időre feledésbe merült, egészen a II. világháborúig, amikor a kényszer újra rávitte ezúttal az angol háziasszonyokat, hogy a sárgarépa édességére hagyatkozzanak egy-egy desszert elkészítésekor. Az angol kormány, hogy előrelendítse a répafogyasztást, Angliában a Walt Disney által rajzolt répacsaládjával népszerűsíttette ezt a zöldséget. George, Clara és Dr. Carrot próbálta jobb belátásra bírni a gyökérzöldséget az eddig csak takarmányként elfogadó háziasszonyoknak, hogy készítsenek répalevet, sárgarépás krumplilevest, sárgarépás zsemlét és kenyeret, süteményt és pudingokat.

A háború után a sárgarépás sütemények Amerikát is kezdték meghódítani. A 60-as évektől pedig állandó lakói lettek az Újvilág cukrászdai vitrineinek. A sárgarépa a II. világháborúban szerzett becsesebb helyét azóta is megtartotta a gasztronómiában.

Mitől ennyire népszerű a répatorta?

Mert olyan jó finom. Meg azért is, mert alapvetően egészséges, könnyen elkészíthető - és napokig friss marad, ha megéri. Süthetjük tortának is, de jól megállja a helyét muffinnak, sőt klasszikus házi piskótának vagy kevert süteménynek álcázva.

Továbbá könnyen vegánosítható, és egy jó répatortával még a legelvetemültebb zöldségkerülőket is rá lehet szedni. Lisztérzékenyeknek érdemes a lisztet zabpehellyel kiváltani, s elviekben a tojás is kihagyható a süteményből. Ebben az esetben egy kis joghurtot vagy vizet adjunk a tésztához.

Annyira népszerű sütemény, hogy még saját napja is van. Február harmadika a Répatorta napja.

Mivel fűszerezzük, s mivel gazdagítjuk a répatortát?

Kerülhet bele marcipán, pirított dió, pisztácia, mazsola, aszalt sárgarépa, aszalt szilva vagy bármilyen más aszalt gyümölcs. A tésztát gazdagíthatjuk kókuszreszelékkel, cukkinivel, céklával, ananásszal, csokoládédarabkákkal... Fűszerezhető fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, szegfűborssal, szerecsendióval, narancshéjjal, citromhéjjal.

A répatortának több formája létezik. A legegészségesebb az, amin semmiféle bevonat nincs, és nincs is megtöltve, de az Amerikában olyannyira kedvelt és elterjedt répatorták általában sajtkrémmel gazdagítottak, és a torta külseje is tisztes mennyiségű krémkabátba van öltöztetve. A krémre díszítésképp marcipánból formázott picinyke répákat szokás tenni.

Sajtkrém mellett lehet vajkrémes tölteléket is készíteni, de mascarponéval is tölthetjük a tésztát. Ha nem töltjük, akkor kínálható mellé például egy gombócnyi vaníliafagylalt.

Sárgarépatorta receptek

Hozzávalók:
10 dkg dió
4 tojás
2 teáskanál sütőpor
35 dkg pucolt sárgarépa
14 dkg finomliszt
14 dkg rétesliszt
1,5 dl napraforgóolaj (ha van földimogyoró olaj otthon, az még jobb)
30 dkg barna cukor
2 teáskanál vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj
csipetnyi só

Elkészítés: A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd amikor már kellően illatozik, akkor deszkára halmozom és durvára vágom. A répát – amit korábban már megpucoltam – most lereszelem. Egy mély tálba beleöntöm a liszteket, hozzájuk keverem a sütőport, ehhez jön még a fahéj és a só. Egy másik tálban habosra verem a tojásokat és a cukrot, valamint a vaníliás cukrot. Ehhez a keverékhez adom az olajat. Ha összekevertem, akkor jöhet hozzá a lisztes keverékem, majd homogén tésztává keverem az egészet. Ebbe az elegybe kerül a lecsöpögtetett sárgarépa és a durvára vágott dió. Alaposan összeforgatom a tésztával őket, majd tortaformába töltöm, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.

A kész tortát rácsra teszem, majd miután kihűlt, több lehetőségem is van. Vagy így magában az éhes család elé teszem, vagy fogom, és cukormázzal behúzom a tortát, esetleg félbevágom és egy kikevert, édeskés sajtkrémmel töltve tálalom. Az utóbbi kettőt még kombinálhatom, miszerint a betöltött tortát még cukormázzal is gazdagítom, de azt hiszem, ebben az esetben végképp el kell vessük az egészséges sütemény illúzióját.

Krémsajt – töltelékhez  vagy bevonathoz

Hozzávalók:
5 dkg vaj
25 dkg krémsajt
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom héja
20 dkg porcukor

Elkészítés: A nem túl hideg vajat a sajttal habosra keverem, majd hozzáadom a többi összetevőt. Ha a krémmel bevonom a tortát, akkor egy kis pirított dióval is érdemes megszórni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss