Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Régimódi somlói galuska

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 6 személyre:
  • A piskótához:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál víz
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • A vaníliás öntethez:
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl forró tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • A csokis öntethez:
  • 3 dl víz
  • 6 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg étcsoki
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 dl rum
  • Valamint:
  • 7-8 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg rumban áztatott mazsola
  • 2-3 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 5 dl habtejszín

Elkészítés

    Elkészítés: A vizes piskótához robotgép segítségével csipet sóval keményre verjük a tojások fehérjét, kanalanként hozzáverjük a vizet, majd több részletben a cukrot, és egyenként a tojássárgákat. Végül a sütőporral kevert lisztet több részletben finom mozdulatokkal (mindig alulról-felfelé mozdulatokkal) fakanállal beleforgatjuk.

    Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Rácsra borítjuk, a papírt lehúzzuk, ameddig kihűl elkészítjük az önteteket.

    A vaníliás öntethez a tojássárgáját a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd fokozatosan felöntjük - elkeverjük a forró tejjel, éppen csak sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot.

    A csokis öntethez a hozzávalókat összefőzzük, majd rummal ízesítjük.

    A piskótát 3x3 cm-es kockákra vágjuk vagy tépjük. Felét tálba tesszük, rámerjük a vaníliaöntetet. Megszórjuk a durvára vágott dióval, a rumban áztatott mazsolával, majd elosztjuk rajta a maradék piskótakockát, amelyet híg baracklekvárral megcsurgatunk, és meglocsoljuk a főzött csokiöntettel.

    Ha kihűlt, fóliával letakarjuk, éjszakára a hűtőben pihentetjük, így másnapra az ízek kellemesen összeérnek!

    Másnap a tejszínből kevés cukorral vert kemény habbal tálaljuk. Nem szoktam rátenni előre a tejszínt, az asztalnál mindenki saját magának állítja össze ízlése szerint.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

gaby53
Köszönöm kedves Vira! :) üdv.Gabi
Hasznos
Eddig ez volt a legfinomabb! Gratulálok! Vira

Hasonló Receptek