Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit mivel helyettesíts? 7 szuper reggeli, ha fogyni akarsz!

default user icon
MME
A kiegyensúlyozott étrend egyik legfontosabb eleme a nap első étkezése, amely akkor is sokat segít, ha karcsúsodni szeretnél. És te mit fogyasztasz a legszívesebben, miután felkeltél?
Müzli

A csokival és olajos magvakkal bőven dúsított bolti müzlikeverékek gyakran igen sok zsírt és cukrot tartalmaznak. Sokkal egészségesebb és alakkímélőbb megoldás, ha saját magad állítos össze a keveréket!

Tanács: Főzz fel 3 ek zabpelyhet egy kevés zsírszegény tejben, keverj hozzá 4-5 szem mandulát vagy mogyorót, valamint friss idénygyümölcsöket. Tej helyett natúr joghurttal is elkészítheted, de a zabpelyhet ebben az esetben is fel kell főzni egy kevés vízben.

Tojás

Rántotta baconnel és sajttal? Nagyon finom, de ha szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegedtől, inkább válassz egy másik tojásételt!

Tanács: Szeletelj fel 1 db keménytojást. Fektess 1 szelet korpás vagy teljes kiőrlésű kenyérre 1-2 vékony szelet zsírszegény csirkemellsonkát, és fedd le a tojáskarikákkal. Fogyassz mellé friss paradicsomot, paprikát, retket.

Gyümölcsök

Egészséges és tápláló, csak ne cukrozd meg!

Tanács: Készíts extrafinom gyümölcsturmixot! A pépesített gyümölcsöket keverd el 1-2 ek natúr joghurttal és zsírszegény tehéntúróval. Ínyencként 1 tk kókuszreszeléket is hozzáadhatsz. Ha édesíteni szeretnéd, 1-2 csepp folyékony édesítő bőven elegendő.

Lekvároskenyér

Az édes, gyümölcsízű lekvár ropogós héjú, vajas fehér kenyérre kenve isteni, de…

Tanács: Ha fogyókúrázol, a lekvár bizony nem a legjobb választás! Szerencsére ma már kaphatók diabetikus termékek is. Igyekezz minél vékonyabb rétegben felkenni a korpás vagy teljes kiőrlésű kenyérre, és ne tegyél alá vajat vagy margarint.

Szendvicsek

A fehér kenyér zsíros sajttal vagy felvágottal nem jó választás az energikus napkezdéshez, mert csak „elnehezíti” a gyomrod.

Tanács: Korpás vagy Graham-lisztes pékárut válassz, 2 szelet toaskenyér vagy 1 db kifli bőven elég. Mivel teheted táplálóvá és egészségessé a szendvicset? Zsírszegény szárnyassonkával (3% alatt zsírtartalom) és sovány sajttal! Ám ami a lényeg: legyen rajta sok uborka, paradicsom és saláta, vaj vagy vajkrém helyett pedig mustár, paradicsompüré vagy ajvár.

Édes péksütemények

Sajnos a túrós táska, a kakaós csiga, a lekváros bukta és a csokis croissant sok üres kalóriát tartalmaznak, ezért a diétázók esetében egyik sem nevezhető ideális reggelinek...

Tanács: Ha mégsem tudsz lemondani az ízükről, a következő megoldás beválhat: a pékségekben, boltokban már kaphatók a fenti finomságok miniváltozatai is. Kérj belőlük maximum (!) 2 db-ot, ne szégyenlősködj, a mérleg ezt is leméri! Fogyassz el mellé 1 pohár zsírszegény tejet és friss gyümölcsöt, de ez utóbbi ne banán legyen.

„Csak kávét!”

Nem telik el reggel anélkül, hogy ne innál meg 1 jó nagy pohár tejeskávét?

Tanács: Akár otthon készíted el, akár egy kávézóban vásárolod, idd zsírszegény tejjel, cukor helyett pedig édesítővel! Ugyanakkor a tápláló reggeli nem állhat csak ebből, úgyhogy ropogtass el mellé 1 szelet teljes kiőrlésű pirított toastkenyeret.

2 tipp, hogy karcsú maradj

1. Az evés nem kényszer!

Reggelente egyszerűen nem bírsz enni? Ne aggódj, sokan vannak így ezzel! Ahelyett, hogy akkor is kényszerítenéd magad a falatozásra, ha nem vagy éhes, inkább igyál meg 1 nagy pohár gyümölcslevet! Szép lassan kezdd el magad hozzászoktatni a reggeli étkezéshez: ha eleinte csak pár falat megy, semmi gond! Igyekezz minél többféle reggeliváltozatot kipróbálni, mert előbb-utóbb rá fogsz találni a kedvencedre!

2. Ne csúsztasd össze!

Főleg hétvégén esik az ember gyakran abba a hibába, hogy később kel, ezért aztán a reggelije (pl. sonkás-szalonnás rántotta, zsemle és egy kis édesség, csak mert jólesik...) már-már ebédnek is beillik... Ha későn ébredsz, reggelizz valami könnyűt, hogy aztán 2-3 órával később el tudd fogyasztani az egészséges ebéded!

Ezek is érdekelhetnek

Friss