Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rebarbarás sajttorta

MME MME
120 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A fűszeres kekszmorzsához:
  • 6 dkg liszt
  • 2 csipet fahéj
  • 1 csipet só
  • 6 dkg puha vaj
  • 4 dkg cukor
  • A tortához
  • 50 dkg jó minőségű krém sajt
  • 17 dkg tejföl
  • 2 db zöldcitrom reszelt héja és
  • 1 db zöldcitrom leve
  • 15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
  • 2 rúd vanília kikapart magja
  • 3 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • A rebarbarához
  • 3 szál rebarbara
  • 1 dl gránátalma szirup
  • 1 dl víz
  • 1 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 1 db citrom leve

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra. Egy sütőformát sütőpapírral kibélelünk.
  2. A kekszmorzsához összekeverjük a lisztet, a fahéjat és a sót. A vajat kikeverjük a cukorral, majd összedolgozzuk a liszttel. A tésztát a sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomkodjuk, majd kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk kihűlni, végül durva morzsa állagúra törjük (zárt edényben hetekig tárolható.)
  3. Sütés előtt a morzsát ujjnyi vastagon belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába. Keverőtálban alaposan elkeverjük a szobahőmérsékletű sajtkrémet, a tejfölt, a zöldcitrom héját és levét, a porcukrot, a vaníliát és a tojásokat. A kekszalapra öntjük a masszát és vízgőzös sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.
  4. A rebarbarához felmelegítjük a szirupot és a vizet a cukorral és a vaníliával és magas hőfokon forraljuk be a felére. A rebarbarát ujjnyi darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a forró sziruphoz a citrom levét és a rebarbarát és alacsony hőfokon készre főzzük.

KÖLES SMARNI (CSÁSZÁRMORZSA) BIRSALMAKOMPÓTTAL >>> 

GYÖNGYTYÚKLEVES HÚSGOMBÓCCAL, PIRÍTOTT GOMBÁKKAL >>> 

FEHÉRBOROS VADDISZNÓTOKÁNY, CSOMBOROS TÚRÓGOMBÓCCAL >>> 

Megjegyzés

"Az első feljegyzések a sajttorta őséről, nemhogy nem Amerikából vagy New Yorkból, de még csak nem is egy másik kontinensről származnak. A történészek szerint ugyanis már az ókori görögök is ismerték, mit ismerték, használták a sajttortát. Az első receptet ugyanis Kr.u. 230-ban jegyezték le. Olyannyira használták, hogy az első olimpián is ezt a süteményt kapták a sportolók, edzőik, mestereik ugyanis úgy gondolták, hogy az nagyon jó energiaforrás a számukra. Az ókori sajttorta lisztből, sajtból és mézből készült és kemencében sütötték meg. A rómaiak aztán továbbfejlesztették és általuk egyre többen megismerték Európában, de csak évszázadokkal később, az 1800-as évek végén jött el a nagy fordulat – és ez már tényleg Amerikához kötődik – amikor egy farmer először készített krémsajtot. William Lawrence egy utazása alatt Franciaországban kóstolt lágysajtfélét próbált reprodukálni Philadelphiában, és bár ebben nem járt sikerrel, a feltalált krémes sajtféle nagyon is ízlett neki. Így onnantól kezdve rendszeresen készített krémsajtot mely a szövetségi állam nevét viselte." Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss