15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
2 rúd vanília kikapart magja
3 db egész tojás
1 db tojássárgája
A rebarbarához
3 szál rebarbara
1 dl gránátalma szirup
1 dl víz
1 ek cukor (ízlés szerint)
1 rúd vanília kikapart magja
1 db citrom leve
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160°C fokra. Egy sütőformát sütőpapírral kibélelünk.
A kekszmorzsához összekeverjük a lisztet, a fahéjat és a sót. A vajat kikeverjük a cukorral, majd összedolgozzuk a liszttel. A tésztát a sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomkodjuk, majd kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk kihűlni, végül durva morzsa állagúra törjük (zárt edényben hetekig tárolható.)
Sütés előtt a morzsát ujjnyi vastagon belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába. Keverőtálban alaposan elkeverjük a szobahőmérsékletű sajtkrémet, a tejfölt, a zöldcitrom héját és levét, a porcukrot, a vaníliát és a tojásokat. A kekszalapra öntjük a masszát és vízgőzös sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.
A rebarbarához felmelegítjük a szirupot és a vizet a cukorral és a vaníliával és magas hőfokon forraljuk be a felére. A rebarbarát ujjnyi darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a forró sziruphoz a citrom levét és a rebarbarát és alacsony hőfokon készre főzzük.
"Az első feljegyzések a sajttorta őséről, nemhogy nem Amerikából vagy New Yorkból, de még csak nem is egy másik kontinensről származnak. A történészek szerint ugyanis már az ókori görögök is ismerték, mit ismerték, használták a sajttortát. Az első receptet ugyanis Kr.u. 230-ban jegyezték le. Olyannyira használták, hogy az első olimpián is ezt a süteményt kapták a sportolók, edzőik, mestereik ugyanis úgy gondolták, hogy az nagyon jó energiaforrás a számukra. Az ókori sajttorta lisztből, sajtból és mézből készült és kemencében sütötték meg. A rómaiak aztán továbbfejlesztették és általuk egyre többen megismerték Európában, de csak évszázadokkal később, az 1800-as évek végén jött el a nagy fordulat – és ez már tényleg Amerikához kötődik – amikor egy farmer először készített krémsajtot. William Lawrence egy utazása alatt Franciaországban kóstolt lágysajtfélét próbált reprodukálni Philadelphiában, és bár ebben nem járt sikerrel, a feltalált krémes sajtféle nagyon is ízlett neki. Így onnantól kezdve rendszeresen készített krémsajtot mely a szövetségi állam nevét viselte." Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!