Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rebarbara, a legjobb zöldség desszertekhez - receptek és tippek

Zöldség létére süteményekben, desszertekben, kompótban kívánkozik asztalunkra, és zölden vagy pirosan, gyümölcs szerepben tetszelegve keresi az eper társaságát a tányéron és a befőttesüvegben.
A piacon veszed?

Vásárlás előtt érdemes belevájni kicsit a körmödet – ha nedvezik a nyoma, akkor biztosan friss. Van zöld levélnyelű és zöld húsú, piros levélnyelű és zöld húsú, valamint piros levélnyelű és piros húsú rebarbara. A piros nyelűek kevésbé savanyúak.

Magad szeded?

Ne vágd, hanem csavarva tépd le a tőről a levélnyelet a talaj közelében. Hetenként legfeljebb 3-4 levelet törj le egy növényről, és júliustól hagyd pihenni a rebarbarádat, hogy erőt gyűjtsön.

Fogyasztható-e a levele?

Néhol salátába, paradicsomos káposztába, kelkáposzta-főzelékbe teszik a színe és az íze kedvéért, vagy a szőlő- és a káposztalevélhez hasonlóan húsos tölteléket göngyölnek bele. Ezeket a példákat inkább ne kövesd, mert a rebarbara hatóanyagai közül az egészségre nagy mennyiségben káros oxálsav, illetve az antrakinon vegyületek főleg a levélben találhatók.

Hogyan tárolhatod?

Ha csak később tudod feldolgozni, amit hazavittél, távolítsd el a leveleket, mert sok tápanyagot elszívnak. Ezután a levélnyelek nedves konyharuhába göngyölve akár 1 hétig is frissen tarthatók a hűtő zöldségesfiókjában. Bespájzolhatsz a szezon utánra is, ha a megtisztított és 2-3 cm-esre feldarabolt rebarbarát tálcán lefagyasztod, majd zárható mélyhűtőtasakokba porciózod. Így 9 hónapig bármikor előveheted és kiolvaszthatod. Felengedés után azonban kicsit puhább lesz, mint a friss.

Hogyan tisztítsd meg?

Vágd le a leveleket és az alsó végeket, majd mosd meg a szárakat, és jól csepegtesd le. A húsos zöldes levélnyelek elég rostosak, ezekről alulról felfelé húzd le a szálkás külső héjat egy kiskéssel. A karcsúbb piros nyelű és húsú rebarbaránál erre nincs szükség. Végül darabold fel a szárakat a felhasználásnak megfelelően.

Hogyan közömbösítsd az oxálsav-tartalmát?

Minél zöldebb a levélnyél, illetve minél idősebb a növény, annál magasabb az oxálsav-tartalma. Az oxálsav felelős a savanyú ízért, ráadásul kellemetlen – főleg emésztési – mellékhatásokat okozhat. Fiatal rebarbarát azok is ehetnek, akiknek tartózkodniuk kell a savas ételektől. A vese- vagy epebeteg felnőtteknek és a gyerekeknek azonban csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

Az oxálsav egy részét semlegesítheted, ha a meghámozott levélnyeleket leforrázod vagy ha az első főzővizet leöntöd. Ezenkívül a rebarbarával együtt vigyél be a szervezetedbe tejtermékeket, mert kalciumtartalmuk révén megköti az oxálsavat és egyúttal a fogzománcodat is védik. Tudtad, hogy rebarbarás étel fogyasztása után fél órát várni kell a fogmosással?

Hogyan használd?

Kitűnő pitébe, rétesbe, muffinba, valamint réteges krémekhez és más krémes desszertekhez (pl. tiramisu, crumble vagy trifle alkotórésze lehet). Szórj alá piskóta- vagy kekszmorzsát, mert sok levet ereszt. A morzsát darált dióval, mandulával, pisztáciával gazdagíthatod.
Főzhetsz belőle kompótot, dzsemet, szörpöt, továbbá bóléba, koktélokba teheted és fagyihoz is kipróbálhatod.

Kompóthoz csak kevés vizet önts alá. Enyhén cukros vízben elegendő 1-2 percig főzni, amíg a színe elhalványul. Ennél tovább nem tanácsos, mert hamar szétfő. Savanyú ízét más idénygyümölcsökkel, pl. eperrel, meggyel, cseresznyével tompíthatod. Fűszerei a vanília, a szegfűszeg, a fahéj és a gyömbér. Szereti a barna cukrot és a citromot. Sós ételekkel is társíthatod: pl. párolva köretnek kínálhatod natúr halfilé mellé. Savassága jól érvényesül pikáns chutney-ban.

Rebarbarás receptek >>> 
ZÖLDSÉG, AMIT DESSZERTKÉNT FOGYASZTUNK: A REBARBARA >>> 
REBARBARA, A PIKÁNS >>> 
REBARBARÁT KÉSZÍTESZ? HASZNOS TIPPEK, MELYEKRŐL TUDNOD KELL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss