Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rázva vagy keverve? A Martini

default user icon
SB
A 16-18 %-os alkoholtartalmú Martini tulajdonképpen kész koktél, hiszen nagyobb rész vermut és kisebb rész gin keveréke alkotja.

Csak hogy ne jöjjünk zavarba a legközelebbi filmforgatáson, érdemes megjegyeznünk, hogy a filmiparban a "martini shot" az aznapi utolsó leforgatott jelenetet hivatott felvezetni, mely után a sztárok a háromszög alakú poharakkal ücsörögnek nevetgélve a pálmafák alatt. 

Az arányok változhatnak ugyan, de az igazi Martini 1 rész gin és 5 rész vermut elegye. Winston Churchill - az ital egyik rajongója - érdekesen arányította, állítólag egy pohár hideg gint fogyasztva rátekintett a vermutos üvegre. Tudott élni.  

Mi az a gin?

A 17. századi Hollandiából származó gabonaszesz, melynek különleges ízét a borókabogyó adja. Neve a francia genévrier szóból ered, mely – meglepő módon - borókát jelent. Más röviditalokhoz hasonlóan rutinosan gyógyszerként használták, veseproblémákat, lumbágót, köszvényt, epekövet gyógyítottak vele. 

Mit kell tudni a vermutról?

A vermutkészítés (gyógynövények és fűszerek borhoz keverése) az antik időkre nyúlik vissza. A vermut elődjének tekinthető, aromatizált borok előállítása Hippokratész nevéhez fűződik. Ő fehér üröm és boszorkányfű virágát keverte az édes görög borba, ami által emésztést segítő és nyugtató hatású italt nyert. Innen ered a "hippokratészi bor" avagy vinum absinthinum (ürmös bor) elnevezés, amelyet mind a mai napig használnak. Az ürmös bor németül Wermut, innen lett vermouth, nálunk vermut. A koktélreceptek gyakran beszélnek egyszerűen francia, illetve olasz vermutról, előbbi jelző száraz, utóbbi az édes vermut felhasználására utal. 

A Martini története

A Martini története Torinoba repít minket, ahol századokon át virágzott a vermut iparág. Az 1800-as évek közepén egy tehetséges trió, Allessandro Martini üzletember, Luigi Rossi gyógynövényszakértő és Teofilo Sola könyvelő megalapította apró cégét, melyet 1879-től már Martini és Rossi néven ismerünk, és mára már a világ minden országában fogalom.

Martini típusok

  • Száraz/Dry/Extra dry - világos, víztiszta
  • Fehér/Bianco/Blanc/Medium dry - félszáraz vagy édes, színe sárgás
  • Vörös/Rosso/Rouge/Sweet - édes
  • Rosé/Rózsaszínes- édes-kesernyés

Rázva e vagy keverve?

Számos történelmi figura és regényhős állt Martini-rajongó hírében. Rázva és nem keverve, mint James Bond-tól halljuk gyakran. Kevesebben tudják, hogy Somerset Maugham például, Mr. Bond-dal ellentétben, a keverve iskola képviselője volt. Bunuel  Oscar-díjas filmjéből, A burzsoázia diszkrét bájából pedig megtanulhatjuk, hogy a száraz martinit kortyolgatni kell, mint a pezsgőt, egyébként prolinak néznek minket. Ezt pedig senki nem akarná.

Martini-variációk

Egyre elterjedtebb a különleges díszítés a sima Martininál is. Friss fűszernövények, kapribogyó, kéksajttal, szárított paradicsommal, szardellával töltött olívabogyóval lehet feldobni, ha már nagyon unjuk a simát.

A Vodka Martini (6 cl vodka, 3 cl száraz vermut keveréke, citromolaj permettel) a vodkakedvelők egyik alapitala, de az ízesített Vodka Martinik is egyre népszerűbbek.

Külföldön sokan desszert helyett fogyasztják a csokis Martinit, ahol ízesített vodka veheti át a sima vodka szerepét, és a poharakat csokiöntettel, csokireszelékkel díszítik. 

Ha Dél-Kaliforniába visz jó sorunk, mindenképpen próbáljuk ki a Tomatinit, ahol vodkát és tequilát kevernek paradicsomlével.

Az egyik legkülönösebb Martini-koktél a Cuke, amit magyarra talán Ubitini-nek fordíthatunk. Alapja a Hendrick’s Gin, mely egy skót ginfajta uborka és rózsa ízesítéssel. Ha ilyen gint kapnánk születésnapunkra, keverjük száraz vermuttal (15 rész gin, 1 rész száraz vermut arányban), és díszítsük papírvékony uborkaszeletekkel, majd a nyári melegben képzeljük, ahogy éppen lebukik a nap óceánparti vityillónk látómezejében.

Ezek is érdekelhetnek

Friss