Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Rántott gombafejek illatos gombás rizzsel

5 3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg nagyobb fejű csiperkegomba
  • bors
  • kevés szárított kakukkfű (mert nagyon intenzív)
  • 10-12 dkg reszelt kemény sajt
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • a sütéshez olaj
  • A rizskörethez:
  • 30 dkg jázmin rizs vagy más hosszúszemű fajta
  • 3-4 dkg vaj vagy olaj
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
  • 6 dl forró víz
  • a fenti gombák szára (aprítva)
  • 1 közepes vöröshagyma (finomra vágva)
  • bors
  • petrezselyem

Elkészítés

    Elkészítés: A tisztított gombákat enyhén ecetes vízben pár percig előfőzöm, leszűröm, a szárukat tövétől kicsípem (nem szoktam a héját lehántani), a kalapokat fejjel lefelé fordítom, hogy a felesleges folyadék távozhasson. Majd belenyomkodom a reszelt sajtot, sózom, borsozom, leheletnyi kakukkfűvel meghintem, és hagyományosan panírozom (liszt-tojás-morzsa, majd forró olajban rövid idő alatt mind két oldalukat pirosra sütöm, papírtörlőre szedem.

    A körethez a víztől jól lecsepegtetett rizst forró olajon felhevítem, megdinsztelem rajta a vöröshagymát, beleszórom a kakukkfüvet, majd hozzáadom a forró vizet. Ízesítem sóval, borssal, és hozzáadom az aprított gombaszárakat, 15-20 perc alatt takarékon puhára párolom. A végén friss petrezselyemmel megszórom, lazán összekeverem.

    Tartárral, majonézzel, fejes salátával tálalom ízlés szerint.

Megjegyzés

Célszerű előbb a köretet elkészíteni, mert a gomba nagyon hamar kisül.
Próbáltam a gombát előfőzés nélkül is rántani, nekem ez a régi, hagyományos módszer jobban bejön.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

pentekjudit
Köszönöm Gaby a rapid válaszodat, így már értem és holnap délben az asztalra varázsolom ezt a finomságot. Bíztam a mielőbbi segítségedben, ugyhogy délelőtt már vettem is friss gombát. Neked is kellemes ünnepeket kivánok:Judit
gaby53
Kedves Judit! Eredeti holland gouda sajtot durvára reszeltem, belerakosgattam a fejjel felfelé fordított gombafejekbe. (a lemezes réteget nem vettem ki) Ahogy megtöltöd ne forgasd, kezd el panírozni: kevés lisztet a töltött felére hints villával (vagy kézzel), amikor átemeled a felvert tojásba villával ráemeled a tojást a töltött félre, annyit amennyi bevonja (a felesleg úgyis lefolyik), utána átemeled a morzsába, kőrbe szórod vele, enyhén rányomkodod és sütheted. Remélem, hogy segíthettem! Kellemes főzést, szép ünnepeket kívánok! üdv.Gaby53
pentekjudit
Nem világos előttem, hogy hova kell nyomni a reszelt sajtot? Nem fog kiperegni belőle? Kérlek - ha lehet - gyorsan válaszolj, mert holnap meg szeretném csinálni. Köszi:Judit
gaby53
Köszönöm kedves Andi! Nézem, hogy mi olyan fura a képen, - hááát a saláta levél kicsit fordítva sikeredett, de sebaj! :)) Kellemes ünnepeket! üdv.Gabi
ekesandi
Nagyon guszta, (a múlthéten volt nálunk is), gyerekkorom óta ez az egyik kedvencem:) Üdv. Andi

Hasonló Receptek

Magazin