Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rántott gombafejek illatos gombás rizzsel

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg nagyobb fejű csiperkegomba
  • bors
  • kevés szárított kakukkfű (mert nagyon intenzív)
  • 10-12 dkg reszelt kemény sajt
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • a sütéshez olaj
  • A rizskörethez:
  • 30 dkg jázmin rizs vagy más hosszúszemű fajta
  • 3-4 dkg vaj vagy olaj
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
  • 6 dl forró víz
  • a fenti gombák szára (aprítva)
  • 1 közepes vöröshagyma (finomra vágva)
  • bors
  • petrezselyem

Elkészítés

Elkészítés: A tisztított gombákat enyhén ecetes vízben pár percig előfőzöm, leszűröm, a szárukat tövétől kicsípem (nem szoktam a héját lehántani), a kalapokat fejjel lefelé fordítom, hogy a felesleges folyadék távozhasson. Majd belenyomkodom a reszelt sajtot, sózom, borsozom, leheletnyi kakukkfűvel meghintem, és hagyományosan panírozom (liszt-tojás-morzsa, majd forró olajban rövid idő alatt mind két oldalukat pirosra sütöm, papírtörlőre szedem.

A körethez a víztől jól lecsepegtetett rizst forró olajon felhevítem, megdinsztelem rajta a vöröshagymát, beleszórom a kakukkfüvet, majd hozzáadom a forró vizet. Ízesítem sóval, borssal, és hozzáadom az aprított gombaszárakat, 15-20 perc alatt takarékon puhára párolom. A végén friss petrezselyemmel megszórom, lazán összekeverem.

Tartárral, majonézzel, fejes salátával tálalom ízlés szerint.

Megjegyzés

Célszerű előbb a köretet elkészíteni, mert a gomba nagyon hamar kisül.
Próbáltam a gombát előfőzés nélkül is rántani, nekem ez a régi, hagyományos módszer jobban bejön. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss