Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Ne félj a rántástól! Így nem lesz csomós és nem kozmál oda

default user icon
Török Zsuzsa Alapételek
0
A rántás számos leves és szósz alapja, a magyaros főzelékek pedig egyenesen elképzelhetetlenek nélküle. Fogadd meg a tanácsainkat, hogy a tied soha többé ne kozmáljon oda és ne legyen csomós!
1. A megfelelő edény

Vastag aljú lábosban, fazékban vagy teflonos serpenyőben kevésbé fenyeget a veszély, hogy a folytonos keverés ellenére odakozmál a rántás. Ha gáztűzhelyed van, használj lángelosztót, hogy egyenletesen melegedjen fel az edény!

2. Zsiradék

Az étel jellegének és ízvilágának megfelelően válassz! Pl. krémlevesekhez és világos mártásokhoz vaj, főzelékekhez sertés- vagy libazsír, esetleg olaj illik. Minél több zsiradékot hevítesz fel, annál több liszt kell majd bele. Margarinból kb. 30%-kal többet adagolj, mert kevesebb zsírt tartalmaz, mint a vaj. Érdemes mindkettőt lassú tűzön kiforralni, hogy a víz elpárologjon belőlük.

3. Liszt

Az úgynevezett fogós vagy a rétesliszt kevésbé hajlamos a csomósodásra. Csak annyit szórj a forró zsiradékba, hogy könnyen lehessen kevergetni. Inkább legyen híg, mint túl sűrű! Megint csak az étel jellegétől függ, hogy mennyire kell megpirítani. Fehér mártáshoz elég, ha jól felhabzik, a leveshez, főzelékhez valót addig kavargasd, amíg zsemleszínű lesz. Ha ennél sötétebb, akkor könnyen odakap. A vastag aljú edényt a vége felé húzd le a tűzről, mert tartja a hőt, ezért hevítés nélkül is tovább pirul benne a liszt!

4. Viszlát, csomók!

A meleg rántást mindig hideg vízzel öntsd fel, a kihűltet pedig meleg folyadékkal (vízzel vagy főzőlével) engedd fel. Ezután keverd teljesen simára fakanállal, mielőtt az ételhez adnád. Előfordulhat, hogy pirításkor a liszt a túl kevés zsiradék miatt morzsalékosan összeáll. Ha ezt öntöd fel, számolnod kell azzal, hogy csomós lesz. Pánikra azonban semmi ok, mert ha kicsivel több folyadékot adsz hozzá, könnyedén csomómentesre dolgozhatod egy kis habverővel.

5. Az étel sűrítése

Mindig csak annyi rántást használj, amennyi éppen szükséges. A túl sok rántás a legfinomabb főzeléket is élvezhetetlenül lisztízűvé teszi. A berántott ételt ne húzd félre egy-két forrás után, mert a kívánt állagtól függően 10-15 percig ajánlott forralni.

ÍGY LESZ TÖKÉLTETES A FŐZELÉK - ELKÉSZÍTÉSI ÉS SŰRÍTÉSI TIPPEK >>> 
7 KIPRÓBÁLT TIPP, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN A FŐZELÉK >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin