Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ramadán, böjt jövőre is lesz

default user icon
SB
A ramadán hónapja a Hold járását követi, és minden évben 10 nappal korábban kezdődik. 2009-ben a ramadán augusztus 20-a tájára esik. A nyár és a legnagyobb meleg ideji böjt, az átlagosnál is jobban megterheli a böjtölők szervezetét.

AZ ISZLÁM VALLÁS

Az iszlám vallásnak öt pillére van: a hitvallás, a napi ötszöri ima, a böjt, a mekkai zarándoklat és alamizsna a szegényeknek. Az iszlám vallás a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, a Föld lakóinak 20%-a iszlámhívő, azaz muszlim, magyarosan muzulmán. Az iszlám a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Indonéziában, Malájziában, Közép-Ázsiában elterjedt, de a világ szinte összes országában élnek muszlim közösségek.

RAMADÁN, A BÖJTI HÓNAP

A ramadán a böjti hónap elnevezése, ez az iszlám naptár szerinti kilencedik hónap. A böjt, melyet szaumnak hívnak, a testi vágyakon való felülkerekedés ideje. Ennek idején az iszlám országokban lelassul az élet, az ügyek intézése akadozóbb, szigorúbban veszik a napi ötszöri imát, bár arra odafigyelnek, hogy a turisták semmiben ne szenvedjenek hiányt. A ramadánt minden igazhívő muszlim megtartja, kivételt képeznek a betegek, az utazók, a kisgyermekek, a várandós és szoptató anyák. A ramadán nemcsak a böjt ideje. A szeretetről, a szerénységről is szól, így gyakran a turistákra is jobban odafigyelnek. Az iszlám szerint ramadán idején a gonosz és szolgái el vannak zárva, így minden elkövetett bűnért az emberek hibáztathatók, ezért ilyenkor mindenki fokozottabban odafigyel. A ramadánt a kereskedelmi cégek is igyekeznek kihasználni, piacra kerülnek a félholddal díszített üdítők, a Koránt recitáló tollak, imádkozáshoz tájolóval ellátott telefonok, és éhségcsökkentő tapaszokat is lehet venni.

SZAUM, A BÖJT

A napi ötszöri ima még fontosabb, mint máskor. A böjt 30 napja alatt napkelte és napnyugta között tilos enni, inni, házaséletet élni, dohányozni.
A böjt reggelente a pirkadat előtti utolsó falatozástól, a szuhurtól, a böjttörő étkezésig, az iftárig tart. A gyakorlottak szerint a böjt első hete a legnehezebb, a folyadékhiánytól feldagad a torok, az ember legszívesebben csak aludna. Naplemente előtt az emberek hazasietnek, hogy családi körben tölthessék a böjttörő étkezést. Naplementekor kiürülnek az utcák, minden elcsendesedik, ami különösen a nagyvárosokban nagyon érdekes.
Amikor a böjttörő étkezést elfogyasztották, újra beindul az élet, megtelnek a kávéházak és éttermek, pecsenyesütők és süteményárusok lepik el a nagyvárosok utcáit.

MIT ESZNEK A MUSZLIMOK BÖJT IDEJÉN?

Algériától Jemenig eltérnek a helyi szokások, de disznóhúst természetesen nem fogyasztanak sehol. A fogyasztott étel függ az adott iszlám országtól és az egyéni anyagi helyzettől is.

Az iszlám naptár, az ún. Hidzsra naptár évközben is alakul, hiszen a Hold járása alapján számítja az eltelt időt. A ramadán pontos dátuma csak közvetlenül az esemény előtt válik ismertté.

Böjt idején reggel és este is bőségesen étkeznek, de ne higgyük, hogy ilyenkor az egész napi ételt egyszerre veszik magukhoz. Reggelire (suhur) friss lángost, kenyeret, tejtermékeket, sajtot, datolyát, olajbogyót fogyasztanak, de gyakoriak a babos, lencsés fogások is.
A nőknek nagyon nehéz a délutánt éhesen a konyhában tölteni, és elkészíteni a finom vacsorát.
A böjt végét, a vacsorát (futuur vagy iftár) egy nagy pohár vízzel várják. Egyes helyeken az első dolog a datolya fogyasztás, majd következhet tejeskávé, főtt tojás, sok helyen lencse- vagy csicserilevest fogyasztanak (Marokkóban például harirát), majd húsokat, salátákat, kenyeret, gyümölcsöket és süteményeket. Az iszlám gasztronómiában fontosak a sütemények, és ramadán éjszakáin is több fogy belőlük. Grízzel, mézzel, mandulával, szezámmal készülnek.

A FILTRI: A RAMADÁN VÉGE, A ÉTEK ÜNNEPE

A ramadán vége óriási, háromnapos fieszta, melyet találóan az étek ünnepének neveznek. A családok, barátok esznek, ünnepelnek, szórakoznak, meglátogatják szeretteiket a temetőben. Tűzijátékok és utcai ünnepségek zajlanak. Brunei szultánja megnyitja 1860 szobás palotáját, és ajándékkal kedveskedik mindenkinek, aki kíváncsi több száz nemes lovára és ezer feletti luxusautó gyűjteményére.

És most egy Marokkói specialitás, az illatos, zamatos Harira, melyet gyakran fogyasztanak a böjt megtörésekor. Tartalmas leves, mi is elkészíthetjük, akár hús nélkül is, de bárányhúst vagy marhahúst is adhatunk hozzá.

HARIRA

Hozzávalók:
2 hagyma
3 paradicsom
1 bögre petrezselyem apróra vágva
1 bögre koriander apróra vágva
1 bögre lencse és csicseriborsó
2 evőkanál paradicsompüré
1,5 tk gyömbérpor
1 teáskanál bors
1 teáskanál só
¼ teáskanál sáfrány
2 leveskocka
2 evőkanál étkezési keményítő
4 evőkanál olívaolaj
6 bögre víz
1 evőkanál vaj
1 tojás (opcionális)
1 bögre felkockázott bárány vagy marhahús

A Harira elkészítése

  1. A lencsét és csicseriborsót egy tál vízben 1 órát áztatjuk. Ha szárított csicseriborsót használunk, egy éjszakát áztassuk.
  2. A hagymát felkockázzuk.
  3. A paradicsomokat megmossuk és felkockázzuk.
  4. Turmixgépben a paradicsomokat összemixeljük a koriander és a petrezselyem felével.
  5. Az olívaolajat felforrósítjuk, majd a hagymát rádobjuk. Hozzáadjuk a maradék koriandert és petrezselymet. Ha teszünk a levesünkbe húst, itt adjuk hozzá, és 15 percig főzzük.
  6. Adjuk hozzá a fűszereket, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet és a leveskockát.
  7. 30 perc múlva keverjük össze a kukoricakeményítőt kevés vízzel, és adjuk a leveshez. 10 percig főzzük.
  8. A végén hozzáadhatunk még egy tojást.
  9. Datolyával, fügével, citrommal tálaljuk. Az intenzívebb íz érdekében tehetünk még hozzá paradicsomot és zellert is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss