Keress receptre vagy hozzávalóra

Rakott zöldbab (böjt idejére)

Hozzávalók

  • 2 ek olaj
  • 1/3 bögre liszt (+ 2 ek)
  • 1/3 bögre panko morzsa vagy zsemlemorzsa
  • 10 db salotta hagyma
  • 9 bögre zöldbab (fagyasztott is lehet)
  • 2 ek vaj
  • 20-25 dkg csiperke
  • 3 ág kakukkfű
  • 2 ek fehérborecet
  • 1 1/4 bögre alaplé (kockából is lehet)
  • 1 bögre tejföl

Elkészítés

    1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az olajat egy tálkába öntjük. Egy másik tálkában elvegyítjük az 1/3 bögre lisztet a morzsával és 1 csipet sóval. A vékonyan felszeletelt és gyűrűkre bontott salottát előbb az olajba, majd a lisztes morzsába forgatjuk. A panírozott hagymakarikákat szétterítjük egy tepsiben, és 5-10 percig sütjük. Miután kivettük, a sütőt visszakapcsoljuk 180 fokra.
    2. Egy fazékban bőven sós vizet forralunk. Beleszórjuk a feldarabolt zöldbabot, és a lobogó vízben főzzük kb. 1 percig. Ezután leszűrjük és azonnal egy tál jeges vízbe dobjuk, hogy megőrizze szép színét.
    3. Egy serpenyőben közepes tűzön megolvasztjuk a vajat. Rádobjuk a letisztogatott és szükség esetén kisebb darabokra vágott gombát, megszórjuk a lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel, és kevergetve pirítjuk 5-10 percig. Felöntjük az ecettel, és az esetleg letapadt gombadarabokat lapáttal óvatosan felkaparjuk. Az egészet megszórjuk a 2 ek liszttel, és összeforgatjuk. Felengedjük az alaplével, majd hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű tejfölt, és kevergetve kissé sűrűbbre főzzük.
    4. A lecsepegtetett zöldbabot egy tepsiben vagy tűzálló tálban összeforgatjuk a gombamártással és a sült hagymakarika felével. A többi hagymakarikát elosztjuk a tetején. Végül a rakott zöldbabot a 180 fokos sütőben sütjük 15 percig, vagy amíg jól átmelegszik.

Megjegyzés

Recept és fotó: Le Creuset

MME
A panko morzsa durvább szemű, mint a közönséges zsemlemorzsa, és ropogósabb lesz tőle a panír.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin