Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rakott krumpli mediterrán változatban

default user icon
MME
Talán mindannyiunk egyik kedvence a gyerekkori otthont idéző – bár minden háznál másként készülő - rakott krumpli, más néven serpenyős burgonya. Nem csak a kolbászos-tojásos-tejfölös változat arathat sikereket, kipróbálhatunk még ezer és ezer változatot.

Gyerekkoromban a héjában főtt krumplival, tojással, fokhagymás tejföllel és lecsókolbásszal készülő rakott krumpli volt otthon a nyerő, azóta ugyanezt a vonalat megtartva készítettem újburgonyából tojáslepénnyel, zöldfűszeres tejföllel és szalámival is.

A rakott ételeket én is – mint oly sokan – szeretem, hiszen gyorsan összeállítható, nagy társaságnak is készülhet, a maradék pedig másnap is remekül felmelegíthető. És a lényeg: a variálhatóság! Ennek csak az emberi fantázia szabhat határt.

A rakott krumpli legfőbb alapanyaga – nem meglepő módon - a krumpli. A rétegek közé tehetünk akár halat, rákot, vékonyra szeletelt marhát vagy borjút, de akár szárnyashúst is. A rétegek közötti szaftot vagy mártást pedig készíthetjük zöldfűszeresre, paradicsomosra, vagy sajtok különböző variációival hihetetlen ízhatásokat érhetünk el.

Ez a változat az egyik nagy kedvencem, mert a hozzávalók remek harmóniát alkotnak, és természetesen más alapanyagokkal is párosíthatóak.

Édesköményes-szardellás rakott krumpli

Hozzávalók:
2 db édeskömény
8 szardellafilé
4 közepes krumpli
1 paradicsom
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg feta
3 tojás
3 dl tej
1 gerezd fokhagyma

bors
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk. A kaliforniai paprikát nyílt láng fölött vagy grillezős sütőben megsütjük úgy, hogy a héja fekete legyen. 10 percre zacskóba tesszük, légmentesen lezárjuk, majd kivesszük, és lehúzzuk a héját. Csíkokra vágjuk.

Az édesköményeket felszeleteljük, és hirtelen megpirítjuk az olívaolajon. A paradicsomot felkarikázzuk.

Egy tűzálló tálat kicsit kivajazunk, és felváltva belefektetjük az édesköményt, a krumplit, a paradicsomot és a paprikát. 160 fokos sütőben 10 percig sütjük.

Közben a fetát lereszeljük, az apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal, a szardellával, a tojásokkal és a tejjel összeturmixoljuk.

Egyenletesen a rakott zöldségekre öntjük, és visszatoljuk a sütőbe 15 percre. Forrón tálaljuk.


Miért az édeskömény?

Az édesköménynek elsősorban a gumóját fogyasztjuk, a magjaival pedig fűszerezünk. A levele és a szára is nagyon jól használható salátákba, főzelékekbe, levesekbe. Semmiképp ne dobjuk ki.

Fogyasztható nyersen is, enyhén ánizsra emlékeztető íze van, de igyekezzünk a lehető legvékonyabbra szelni, ha nyersen használjuk, ilyenkor érződik a frissessége és zamata leginkább. Ha nem azonnal használjuk fel, akkor enyhén citromos vízben megőrzi a színét és az aromáját néhány óráig.

Megsütve, ha önmagában fogyasztjuk, 1-2 centis szeletekre vágva meglocsoljuk olívaolajjal, sóval, borssal és porcukorral hintjük, és így sütjük forró sütőben vagy serpenyőben ropogósra, enyhén karamellizálva.

Ha van szeletelőgépünk vagy V-gyalunk, akkor sütőpapírra leszelve, sütőben, 80 fokon csipsznek is megszáríthatjuk, amit felhasználhatunk krémlevesek betétjeként vagy dekorációként.

Külföldi kalandozásaim során volt szerencsém két karton (kb. 90 db) édesköményből csak a jóállású szárakat használva kanalakat faragni, mintegy 300 darabot. Ezeket curryvel készült krémbe, kéksajtos dipbe tettük, és ahogy a vendég kikanalazta a krémet, az utolsó falattal a kanalat is megehette. Ma már szép emlék, de akkoriban nem lelkesített túlságosan ez a feladat. :)

Szardella mindig legyen otthon!

Vehetünk szardellapasztát vagy olajban eltett filéket is, amelyek felbontás után sem romlanak meg, és só helyett néhány ételbe remekül használható. Például elengedhetetlen az igazi Caesar saláta öntetéhez.

Paradicsomszószok, hallevesek és zöldségkrémlevesek kitűnő ízesítője, kenyérre kenhető krémek vagy mártogatósokhoz is remek, de az aiolihoz is szükséges.

Vigyázzunk vele, mert nagyon sós! Ha főzéshez használjuk, a só mennyiségét minden esetben csökkenteni kell.

***

Az egyszerű és mindenki által ismert, gyakran készített rakott krumpliból egy rendkívül ízgazdag és izgalmas fogást készíthetünk a fenti recept nyomán - mindenféle hozzáadott szaktudás nélkül. Jó étvágyat hozzá!

Ezek is érdekelhetnek

Friss