Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Rakott kel gerslivel

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 40x30 cm-es tepsihez, kb 6 főre:
  • 1,5 kg kelkáposzta
  • 25 dkg gersli
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg bacon - csíkokra aprítva
  • 25 dkg lángolt kolbász - karikázva
  • 2 nagyobb vöröshagyma - aprítva
  • 5-6 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva
  • 90 dkg tejföl
  • 3-4 evőkanál házi lecsóalap vagy Piros arany és sűrített paradicsom
  • ízlés szerint kb. 1 teáskanál őrölt bors
  • ízlés szerint kb. 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • ízlés szerint kb. 1 teáskanál őrölt kömény
  • ízlés szerint só
  • 2-3 evőkanál olíva olaj

Elkészítés

    Elkészítés: A gerslit előzetesen 2-3 órára beáztatjuk, többször átmossuk, kétszeres mennyiségű sós vízben puhára pároljuk kevés ételízesítővel.

    A kelkáposztaleveleket szétszedjük, a vastag ereket kivágjuk, tenyérnyi darabokra tépjük, bő, sós-köményes forrásban lévő vízbe nyomjuk, (rövid idő alatt összeesik), szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.

    A szokásostól több zsiradékban (a káposzta mennyisége miatt) a szalonnát kisütjük, szűrőkanállal kivesszük, félretesszük. Egy nagy tepsit kikenjük szalonnazsírral, a többi zsiradékban megdinszteljük a vöröshagymát, a fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, és a darált húst átpirítjuk benne. Hozzáadjuk a lecsóalapot, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt majoránnával, kicsit megpároljuk, igyekezzünk bővebb lére hagyni (nem kell sokáig párolni, mert a sütőben sokáig fog sülni, bátran fűszerezzük).

    A kikent tepsiben elosztjuk a káposztalevelek felét, ráhalmozzuk a gerslit, a tejföl felével megkenjük. Szétterítjük rajta a megpárolt darált húst, majd a kisütött szalonnát, és elosztjuk rajta a kolbászkarikákat is. A maradék kelkáposztalevelekkel befedjük, a maradék tejföllel bevonjuk a tetejét, 2-3 evőkanál olívaolaj jal meglocsoljuk.

    200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és fedetlenül pirulásig sütjük, kb. 1 bő órát. Díszítésnek kevés őrölt pirospaprikával megszórhatjuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin