Keress receptre vagy hozzávalóra

Rakott karfiol besamellel

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg /2 db/ karfiol /rózsáira szedve/
  • 25-30 dkg rizs
  • 60-70 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma /aprítóval felvágva/
  • 2-3 gerezd fokhagyma /zúzva/
  • 1 db tojás
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2-3 kávéskanál pirospaprika /ízlés szerint lehet benne csípős is/
  • 1 db csípős zöldpaprika /aprítóval felvágva/
  • 1 db paradicsom /lehéjazva, apróra vágva/
  • bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 15-20 dkg reszelt sajt
  • A besamelhez:
  • 5 evőkanál liszt /rétesliszt a legjobb/
  • 1 dl olaj
  • 2-3 dl tej
  • 1-3 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás /felverve/
  • bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • kevés tej, ha még szükséges

Elkészítés

    Elkészítés: A rózsáira szedett karfiolt sós vízben félig, a rizset puhára főzzük. Mindkettőt félretesszük.

    A hagymákkal, paprikákkal, paradicsommal, sóval, borssal, szerecsendióval is fűszerezve kész pörköltet készítünk a darált húsból. Nagyon jó szaftos lesz az aprított hagymáktól. Langyosan belekeverjük a felvert tojást. Félretesszük.

    Közben elkészítjük a besamelt: a lisztből az olajjal rántást készítünk, de csak addig pirítjuk, míg a liszt nyersessége megszűnik, kicsi hűlés után felengedjük a tejjel, tejföllel, fűszerezzük, a 2 felvert tojást szintén csak langyosan keverjük bele. Félretesszük.

    Egy nagy jénait vagy tepsit gyengén kiolajozunk, és az alábbiak szerint rétegezzük az előkészített alapanyagokat:
    - a karfiol felét szeletelve lerakjuk az edény aljára
    - meglocsoljuk besamellel
    - a főtt rizs felét rásimítjuk
    - a főtt rizsre kerül a szaftos pörkölt a szaftjával együtt
    - a maradék rizst a pörkölt tetejére simítjuk
    - befedjük a megmaradt karfiollal
    - a maradék besamellel bevonjuk a tetejét.

    Előmelegített sütőben /250 fokon/ fél óra alatt összesütjük. Ekkor kivesszük, megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal, amit rápirítunk /nem sötétre/. Fél óra pihenés után kockára vágva szeletelhetjük.

Megjegyzés

Sajnos elég ritkán készítem, de a karfiol szezonjában 3-4x elkészítem.
Lényegében bármikor süthetjük, főzhetjük, mert a fagyasztott karfiollal ugyanígy kell bánni. Ízesítését mindenki saját ízlése szerint alakíthatja.

Bármilyen savanyúság illik hozzá, nálunk még plusz tejföllel is szoktuk enni.

simonani
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

simonani 7 évvel ezelőtt
Helló Andika! Jaj, nagyon örülök, hogy megint találkoztunk! Hál\' istennek nálunk mindenki nagyon szereti, mert én imádom! Próbáld meg, hogy nem előttük főződ, mert főzés közben elég kellemetlen az \"illata\", és lehet, ez is elriasztja fiadat! Tudod gyermekkoromban én is nehezteltem a főzés közben terjengő illatára. de hol van az már! Most a kelkáposztafőzéssel vagyok így...már nem én, hanem a gyerekek.De enni imádják. Én viszont a pacallal vagyok így...megcsinálom, de nyitott ablaknál. A kelbimbót gyakran megcsinálom,de ezzel is úgy vagyok, mint a kelkáposztával- nem véletlen. Júúúúúj nagyon hosszú és körülményes voltam! Örülök , hogy \"láttalak\"! Szép estét: Ani
ekesandi 7 évvel ezelőtt
Szia Ani, Imádom a karfiolt! Ez is nagyon fincsi, ahogy elolvastam. Sajnos nálunk a gyerek utálja, a karfiolt és a kelbimbót is így én csak akkor csinálok, ha tudom, hogy nincs itthon a hétvégén.))

Hasonló Receptek

Magazin