Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rákóczi-túrós pite

MME MME
120 perc
mester
átlagos
16 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Az omlós tésztához tálba tesszük a lisztet, és hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk gyors mozdulatokkal, hozzáadjuk a cukrot, a szétválasztott tojás sárgáját és a tejfölt is. Sima tésztává gyúrjuk, és 1 órára a  hűtőbe tesszük.
  2. A mazsolát a citromlébe áztatjuk, 10–15 percre. A túrót a búzadarával összekeverjük majd, a citromhéjjal és a cukorral is, végül hozzáadjuk a szétválasztott tojások sárgáját, és sima állagúra keverjük. Ekkor tehetjük bele ízlés szerint a mazsolát is.
  3. A tésztát kivesszük a hűtőből, és kb. 32 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Kivajazunk egy 28 cm átmérőjű piteformát, és belehelyezzük a tésztát. A széleket a forma oldalához nyomkodjuk, majd levágjuk a túllógó részeket. A tésztát 190 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, majd csökkentsük a sütő hőfokát 175 fokra.
  4. A langyosra hűlt tészta alját vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen belesimítjuk a túrótölteléket. Sütőbe tesszük 35–40 percre.Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni.
  5. A félretett tojásfehérjéket kemény habbá verjük, apránként hozzá adjuk a porcukrot, és addig verjük, míg nem lefolyik a habverőről. A tölteléken eloszlatunk újabb 3-4 ek. lekvárt.
  6. A tojáshabot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és kidíszítjük vele rács alakzatban a süteményt, majd 5 percre grillfokozatra kapcsolta sütőbe toljuk. Hidegen szeletejük. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss