Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rákóczi túrós kosárkák

60 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 22,5 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 7 dkg porcukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 ek tejföl
  • A töltelékhez:
  • 45 dkg túró
  • 1 db tojás
  • 5 dkg búzadara
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom héja
  • pár evőkanál baracklekvár
  • A tetejére:
  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg cukor

Elkészítés

  1. A tésztához kikeverjük a vajat a tojások sárgájával és a cukorral, majd a liszttel, a sütőporral és a tejföllel sima tésztát gyúrunk belőle. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és kibélelünk vele 8 db kivajazott, kilisztezett mini piteformát. 160 fokos sütőben 10 perc alatt világosbarnára sütjük. (Ne süssük túl mert a töltelékkel is sütnünk kell még.)
  2. A töltelékhez a túrót a tojással, a búzadarával, a kristálycukorral és a citrom héjával alaposan összekeverjük. A kihűlt kosarakat megkenjük baracklekvárral és beletöltünk annyi túrós masszát, amennyi belefér. Visszatesszük a sütőbe további 10-15 percre.
  3. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, habzsákba töltjük, majd kis halmokat nyomunk belőle a pitéink tetejére, és lángszóró pisztollyal kissé megpörköljük azokat. Baracklekvárral vagy aszalt barackkal is tálhatjuk.

Megjegyzés

Rákóczi Jánosnak köszönhetjük ezt a csodás süteményt, amit az 1958-as brüsszeli világkiállításon készített, és azóta is imádjuk! - Noémii244

Ezek is érdekelhetnek

Friss