Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy bor ami passzol a kínaihoz és a sütidhez is - bemutatjuk a rajnai rizlinget

default user icon
MME
Noha évről évre nő a kedveltsége, a világfajta rajnai rizling inkább a borértők körében arat sikereket. A populáris stílustól távol álló rajnait ugyanakkor érdemes megismerni, hiszen változatos borokat ad, mégis remekül közvetíti a termőhelyét.

A rizling német eredetű fajta, amely azonban jelen van az egész világon, így hazánkban is. Ismerhetjük még weisser riesling, rizling ryzsky, riesling blanc, riesling renano bianco, riesling drhia, johannisberger, fehér rizling, rheinriesling, rhine riesling neveken is. Magyarországon a Balaton északi partján, a Pannonhalmi és a Móri borvidéken, valamint a Mátrában a legelterjedtebb, de szinte mindenhol összefuthatunk vele Etyektől Villányig.

Fontos tisztázni, hogy csak névrokonságban áll az olaszrizlinggel, más nem köti össze őket egymással. Így ha itthon rizlinget látunk, olvasunk egy palackon vagy itallapon, kérdezzünk rá, hogy melyik szőlőfajtát értik alatta, vagy esetleg házasítással van-e dolgunk. Külföldi boroknál a riesling elnevezés mindig a rajnaira utal, és nem jellemző, hogy azt házasítanák más szőlőfajtákkal.

Elsősorban a hűvösebb klímájú borvidékeket, hidegebb fekvésű területeket és dűlőket kedveli, azokat, ahol a rá jellemző magas savak az érés folyamán is megmaradnak. Viszonylag kényes a környezeti hatásokra, és a betegségeket sem viseli jól, az esős időszakokban hajlamos a rothadásra is. Nem egy könnyen kezelhető fajta, viszont megéri a fáradozást.

Egy tipikus rajnai rizling magas savú és alacsony alkoholtartalmú bor (ez alól kivétel, amit magas átlaghőmérsékletű, meleg területekről szüretelnek), némi maradék cukorral, és nem jellemző rá a fahordós érlelés. Fiatalon is intenzív, jól felismerhető illata van, amelyben zöldalmát, őszibarackot, citromot, virágot érezni, míg az érett tételekben a mézes, grépfrútos, mandulás, valamint az összetéveszthetetlen petrolos jegyeket fedezhetjük fel. Talán ez az utóbbi az, ami a kezdő borfogyasztókat meghátrálásra készteti, és valóban nem egy populáris illat- és ízjegy, ugyanakkor nem mindben található meg, így a frissebb palackokkal érdemes azért kísérletezni. Viszont ha valaki kedveli az ásványosabb borokat, esetleg a somlóiakat, akkor nem lesz ismeretlen előtte ez az illatvilág.

A magas savtartalom nem csak hosszú érlelési potenciált jelent, emiatt lehetséges többféle édességi fokon is készíteni. A száraz vagy csak néhány gramm maradék cukorral rendelkező (és így száraznak tekinthető) borok és pezsgők könnyedek, elevenek és elegánsak, leginkább halakhoz, fehér húsú szárnyasokhoz párosíthatóak. Vannak a félédes kategóriába tartozó, alacsonyabb alkoholtartalmú tételek, amik például az ázsiai konyha intenzív, csípős fogásai mellé telitalálatok.

Az édes desszertborok pedig, amik a késői szüretelésnek, a nemes penésznek vagy a szőlő fagyásának köszönhetően jönnek létre, hosszú ideig eltarthatóak a feszes savszerkezetnek köszönhetően, és akár magukban, akár édesség mellé kiválóak.

Pannonhalmi Apátság Rajnai Rizling 2017

A pannonhalmi bencés szerzetesek mindig is szoros kapcsolatban álltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel, és ebbe a hosszú történetbe csak az államosítás szólt bele. Azonban 2003-ra újra felépült egy korszerű borászat, és most már egy egész komplexum várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek az apátság kulturális, történelmi és gasztronómiai látnivalóival. A rajnai rizling kiemelt fajtája a pincészetnek és a borvidéknek, elegáns és citrusos karakterű bor. A fehér virágok, a barack és a zöldfűszerek egy tipikus, feszes rajnai képét rajzolják ki.

Mátyás András Rajnai Rizling 2016

A felvidéki Kisújfaluban kisebbik fiával együtt borászkodó Mátyás András filozófiája a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is a természethez való visszatérés. Biotermesztésben művelik a területeket, a borászatban pedig ragaszkodnak a tradicionális módszerekhez. Ez olyan, kissé rusztikusabb stílusú borokat jelent, mint ez a rajnai. Az érett, almahéjas, körtés illat után ízben grépfrútot, hordófűszereket és gyógynövényeket lehet érezni, amik a határozott, mégis kerek savakkal együtt tartalmas és egyedi bort adnak.

Villa Sandahl Crystal Cut 2017

Egy pincészet, ami kizárólag a rajnai rizling szőlőfajtával foglalkozik a Balaton-felvidéken. Olyan testes és elegáns fehérborok készítésére törekszenek, amelyek közvetítik a dűlők tulajdonságait, hosszú érlelési potenciállal bírnak, de persze a figyelemfelkeltő címkékről se feledkezzünk el. A gyümölcsös, érett mangós és más trópusi gyümölcsös illat után a korty is ezeket az ízeket hozza, mellette citrusosság érezhető. A magasabb alkoholtartalom mellett a késői szüretnek köszönhetően a maradékcukor-tartalom kerekíti a bort. Ehhez az izgalmas tételhez érdemes egy tartalmasabb fogást készíteni.

KIDERÜLT: INNEN KAPTA A NEVÉT AZ IRSAI OLIVÉR >>> 
A VILÁGHÓDÍTÓ ZÖLD VELTELINI >>> 
MINDEN ÉTELHEZ PASSZOL, ÉS ÍZIG-VÉRIG MAGYAR - BEMUTATJUK A FURMINTOT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss