Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Raguleves tárkonyos galuskával

Hozzávalók

  • 1/2 kg csontos bárányhús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/4 db zellergyökér
  • 1/2 db karalábé
  • 1 pohár zöldborsó (1,5 dl)
  • 1/2 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • bors
  • 1 csipet kurkuma
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl zsírszegény főzőtejszín
  • ecetes tárkonylevél
  • zöld tárkony
  • 1 szál lestyán
  • 2 db újkrumpli
  • 7-8 db szárított vargánya
  • 1 púpozott tk házi ételízesítő
  • 1 tk szárított petrezselyemzöld
  • 1 ek olaj
  • A galuskához:
  • 1 db tojás (kis méretű)
  • 2 ek tönkölybúzaliszt
  • 2 ek fehér búzaliszt
  • 1 ek gríz
  • 1-2 ek víz
  • 1 tk olíva olaj
  • 1 csipet szárított petrezselyem
  • 1 ek apróra vágott zöld tárkonylevél

Elkészítés

    1. A bárányhúst hideg víbe tesszük főni. Amikor felforr a levesünk, a habját leszedjük, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk az egész hagymát és a szárított vargányát.
    2. A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a a felaprított zöldségeket: a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert és karalábét. Kicsit megsózzuk, majd meghintjük a szárított petrezselyemel és a kurkumával, végül felengedjük 2 dl vízzel, és az egészet felforraljuk.
    3. Amikor a hús félig megpuhult, beleöntjük a serpenyő tartalmát és a kockára vágott krumplikat is. A paprikát és a paradicsomot is a leveshez adjuk, majd az ételízesítővel, a lestyánnal, a tárkonyágakkal ízesítjük. Alacsony lángon főzzük.
    4. Közben elkészítjük a galuskát is: feltörjük a tojást, villával habosra keverjük, beleszitáljuk a lisztet, a grízt, és megolcsoljuk egy-két evőkanálnyi vízzel. Csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az olívaolajat, az apróra vágott tárkonyleveleket és egy csipetnyi szárított petrezselymet.
    5. Amikor a galuska tésztája összeállt, beledobjuk a borsót is a levesbe, majd beleszaggatjuk a galuskákat egy vizes galuskaszaggatóval (így nem ragad rá annyira a tészta). Kevés ecetes tárkonyt is apríthatunk bele, illetve egy teáskanálnyi tárkonyecet is mehet bele.
    6. Amikor minden puhára főtt, elzárjuk a lángot, a csontról leszedegetjük a főtt húst, így tesszük vissza a levesbe, az egész hagymát kidobjuk belőle.
    7. Elkészítjük a habarást: a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd hígítjuk a tejszínnel. Egy-két merítőkanálnyi forró levest keverünk bele, és folytonos kevergetés mellett beleöntjük a levesünkbe. Tálaláskor friss tárkonyt adunk hozzá, illetve tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés

Kedvelem a raguleveseket,ezért gyakran készítem, állítólag finomak! Szívesen ajánlom kipróbálásra másoknak is!
Tipp: Természetesen más hússal is készíthető, illetve ha nincs vargánya más gombával helyettesíthető. Akinek csak szárított tárkonylevele van főzés előtt áztassa egy kis ecetbe,ettől intenzívebb lesz majd az íze.
Az ecethez sóban és ecetben szoktam elrakni a tárkonyt és ilyenkor a leveseknél felhasználom.
Jó étvágyat kívánok!

BiroSari
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin