Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Raguban sült sertéscomb túrós csuszával

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A raguhoz:
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 20 dkg szeletelt laska- vagy csiperkegomba
  • 20 dkg vékony szelet sonka (elhagyható)
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 kis evőkanál pirospaprika
  • bors
  • A tésztához:
  • 25 dkg csuszatészta
  • 25 dkg túró
  • füstölt szalonnakocka
  • 1 tojás
  • 5 dl tejföl
  • A hússzeletekhez:
  • 70 dkg sertéscomb
  • liszt
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A füstölt kenyérszalonnát felkockázom, lassú tűzön kiolvasztom. A zsiradék felét leöntöm a szalonnáról egy nagyobb lábosba, félreteszem. Közben a vékony, kiklopfolt hússzeleteket sózom, borsozom, lisztbe forgatom. A forró szalonnazsírban mindkét oldalát hirtelen pirosra sütöm, majd félreteszem.

A felaprított hagymákat a csíkokra aprított sonkával együtt ugyanebben a zsiradékban megpirítom. A tűzről félrehúzva beleszórom a pirospaprikát. A darált húst ráöntöm, pirulásig kevergetem, majd hozzáadom a vékonyra szeletelt gombát, a köményt, 1 evőkanál sűrített paradicsomot, és felöntöm a vörösborral. Ha kell, pici vizet öntök rá, és fedő alatt, fél órán át, lassú tűzön hagyom rotyogni a ragut, végül ízlés szerint sózom, borsozom.

Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra.

A nagyobb lábosban eddig várakozó zsíron megpirítom a csuszatésztát, felöntöm vízzel, sózom, megfőzöm, leöblítem hideg vízzel. A túrót a tejföllel, némi sóval és 1 tojással kikeverem. Kizsírozok (olajozok) egy őzgerincformát, benne összeöntöm a csuszatésztát a túrós-tojásos keverékkel, a tetejére bőségesen szalonnakockákat szórok, és 20-25 perc alatt készre sütöm.

Egy jénait (de bármilyen tepsi is jó) vékonyan bekenek maradék szalonnazsírral (olajjal), beleteszek egy réteg húst. Ráöntök némi ragut, hogy ellepje, majd újabb húsokkal és raguval folytatom, míg el nem fogy. A tetejére bőséges adag tejföl kerül. 45 perc-1 óra a sütési idő, ez alatt omlóssá párolódik a hús a raguban.

Az ízlésesen szeletelt sült túrós csuszával, vegyes savanyúsággal tálalom.

Megjegyzés

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik, és egyszerű tarhonyával is isteni. :) Comb helyett karajból is készülhet, a ragu miatt így sem lesz száraz.

A fenti mennyiséggel 4-6 éhes ember lakik jól. :) Finom, alkalmi étel. - Adria23

Ezek is érdekelhetnek