Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Radicchio saláta beluga lencsével és avokádóval

30 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 fej radicchio (kb. 25-30 dkg)
  • 10 dkg beluga lencse
  • 1 nagyobb babérlevél
  • 1 nagyobbacska érett avokádó
  • 1 teáskanál citromlé
  • 6-8 db nagy szemű, zamatos fekete olajbogyó
  • Az öntethez:
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 2 teáskanál magos dijoni mustár
  • frissen őrölt bors
  • petrezselyemzöld (szárított is megfelel)
  • A díszítéshez:
  • 1/2 gránátalma magjai

Elkészítés

Elkészítés: A lencsét megmosom, 1,5 dl vízben egy babérlevél kíséretében kezdem főzni, mikor már majdnem puha, sózom, borsozom, lefedett edényben hagyom kihűlni.

A salátát leveleire bontom, alaposan megmosom, a keserű, vastag ereket eltávolítom, apró, kb. 2-cm-es csíkokra, majd a csíkokat kockákra vágom. Az olajbogyót kimagozom, mindegyiket 8 kis darabra vágom. Az avokádót a mag mentén felezem, csavarok rajta egyet, így a mag az egyik félben marad, ahonnan könnyen eltávolítható. Egy teáskanál segítségével kiemelem az avokádó húsát a héjból úgy, hogy a keskenyebb, valamikori szárhoz közelebb eső résznél elkezdem mozgatni a kanalat a héj és a gyümölcshús között, folyamatosan haladva a szélesebb végéhez. Az avokádófeleket felkockázom, azonnal citromlevet csepegtetek rájuk, mert könnyen oxidálódnak.

Egy gránátalmát félbevágok, majd kiskanállal kiügyeskedem a rubinvörös magjait. (A másik felét gondosan félreteszem, de nem jellemző, hogy hosszú időt töltene felhasználásra várakozva a hűtőben.)

Az öntet hozzávalóit összekeverem. Nem adok hozzá olajat, mert az avokadó olajtartalma elég magas.

A zöldségeket és a lencsét tálba szórom, összekeverem, ráöntöm az *álvinaigrette-et*, alaposan átforgatom, majd a tetejére szórom a gránátalma csillogó magjait. Nem árt, ha félórát pihen a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, ennyi idő alatt az avokádó sem veszít színéből.

Megjegyzés

Nem csupán látványos, de igen különleges és ízletes saláta a végeredmény.

További recepteket és fotókat Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss