Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rácsos mákos sütemény

MME MME
1
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 dl finomliszt
  • 15 dkg zsír
  • kevés szódabikarbóna
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • kevés cukor
  • 2 tojássárgája
  • A kenéshez:
  • sárgabaracklekvár
  • A töltelékhez:
  • 5 dl darált mák
  • 5 dl porcukor
  • kevés tej
  • reszelt citromhéj
  • mazsola
  • 4 tojásfehérje
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, kevés szódabikarbónát szórunk hozzá. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, pici sót, az élesztőt, amit előtte a tejjel és kevés cukorral felfuttattunk, végül hozzáadjuk a tojássárgáját. A tésztát összegyúrjuk, kétfelé osztjuk.

Az egyik felét peremes tepsi aljára nyújtjuk, lekenjük sárgabaracklekvárral, a másik felét félretesszük, abból készül majd a rács a töltelék tetejére.

A töltelékhez kevés tejjel felfőzzük a mákos-porcukros keveréket. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, és előre beáztatott mazsolával. Lazán hozzákeverjük a tojásfehérje keményre vert habjával, és a tésztára kenjük.

A félretett tésztából berácsozzuk a tetejét. A rácsozást lekenjük tojássárgájával, és 180 Celsius-fokon megsütjük a süteményt. Nem kell megijedni, sütés közben a töltelék kissé folyós lesz, de ha már kihűl, szépen lehet vágni.

Megjegyzés



Fotó. AS - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss