A rácsos epres pite elkészítéséhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a hideg vajat és margarint, morzsoljuk el úgy, hogy borsó méretű szemeket kapjunk.
Hozzáadjuk kanalanként a hideg vizet, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük egy órára.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, piteformába tesszük, és visszatesszük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket.
Egy nagy tálban összekeverjük az epret, a cukrokat, az étkezési keményítőt, citromlevet.
Összekeverjük, amíg kicsit szaftos nem lesz.
Kivesszük a hűtőszekrényből a tésztát, elosztjuk rajta az epres tölteléket és kinyújtjuk újra a maradék tésztát. Ízlés szerint díszítjük a pite tetejét.
Megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével és 15 percig sütjük.
A sütő hőmérsékletét csökkentsük 195 fokra és süssük további 45-50 percig. Ha nagyon barnulni kezdene, fedjük le alufóliával. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
Nézzétek meg videón, hogyan készül az rácsos epres pite!