A tésztához, egy keverőtálban elmorzsoljuk a lisztet a felkockázott vajjal, valamint a kristály- és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk az egész tojást, alaposan összegyúrjuk, és folpakba csomagolva 30 percre a hűtőbe teszük.
A tészta egyharmadát visszatesszük a hűtőbe. A maradékot négyfelé vágjuk, mindegyik darabot kör alakúra nyújtjuk, és egy-egy kivajazott mini piteformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. A túllógó részeket levágjuk, az aljukat villával megszurkáljuk, és a 170 fokra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük.
A töltelékhez az apróra kockázott almát lábasban puhára pároljuk a cukorral, a fahéjjal, és a szegfűszeggel. A szegfűszeget kidobjuk ki, az almát szétosztjuk a formákba.
A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, és késsel keskeny csíkokra vágjuk. Berácsozzuk vele a piték tetejét, és megkenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. és langyosan tálaljuk.