Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rácsos áfonyás sütemény

MME MME
45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 285 g simaliszt
  • 1/2 kiskanál só
  • 115 g vaj
  • 45 g margarin
  • 5-6 evőkanál hideg víz
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 450 g áfonya
  • 115 g porcukor
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 kiskanál citromlé
  • 30 g vaj

Elkészítés

A lisztet és a sót szitáljuk át egy nagyobb tálba. Adjuk hozzá a vajat és a margarint, majd gyúrjuk tésztává. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól összeálljon. A kész tésztát osszuk fel két részre, majd csomagoljuk be, és tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 20 percre.

Ha lehűlt, nyújtsuk kerekre ­– és kb. 3 mm vastagságúra – az egyik tésztagolyót, majd tegyük a sütőformába. Akkor jó, ha a tészta a peremen kb. 1 cm-rel nagyobb!

Alaposan kenjük meg a felvert tojással, majd tegyük rá a töltelék összekevert hozzávalóit, és helyezzünk a tetejére pár kocka vajat. A tészta széleit kenjük be tojással. A másik felét is nyújtsuk ki, majd derelyevágóval vágjunk belőle 24 csíkot. A maradékból formázzunk apró leveleket.

Készítsük el a tésztarácsozatot és sütőpapír segítségével helyezzük a sütemény tetejére. A tésztaformából kilógó szélét hajtsuk rá a süteményre és díszítsük a levélkékkel.

Kenjük meg a tészta tetejét felvert tojással, majd süssük előmelegített sütőben 220°C-on, kb. 20 percig.

Ezek is érdekelhetnek

Friss