Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Quinoás zöldsaláta kesudióval (zöld istennő)

45 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tofut 2 cm-es kockákra vágjuk, majd két réteg törlőpapír közé tesszük, és valami nehéz tárgyat (pl. vízzel teli lábost) teszünk rá, hogy kinyomjuk belőle a vizet. A kesudiót megpirítjuk, megsózzuk, félretesszük. Persze vehetünk eleve sózott, pirított kesudiót is. 
  2. Turmixgépben készítsük el az öntetet a majonézből, a tejfölből, a zöld tárkony lecsipkedett leveleiből, a metélőhagymából, a fokhagymából, a szardellapasztából (vagy kapribogyóból), a citrom levéből, egy kiskanál sóból és némi borsból. Csak mixeljük össze, és tegyük félre.
  3. Fél liter sós vizet forraljunk fel egy lábosban, öntsük bele a quinoát, és főzzük puhára 12-15 perc alatt. Ezután vegyük le a tűzhelyről, keverjük össze villával, és tegyük félre még 12-15 percig állni.
  4. Ezalatt a tofuból kimegy a víz. Forgassuk a kockákat sóba és borsba, majd kukoricakeményítőbe, hogy ne legyen nedves a felülete és a fűszer ne ázzon le róla. Kevés olajon, serpenyőben pirítsuk meg a kockákat, állandó forgatás mellett. Ez 6-8 percet vesz igénybe.
  5. Készítsük elő a zöldségeket. A brokkolit  szedjük rózsákra. A tarlórépát válasszuk el a szárától. Meghajlítva érezni lehet, hol keményedik meg a szár, ott kell eltörni, és a kemény részt eldobni. A vadkáposztát levelekre szedjük, fel is vághatjuk. Ha nem sikerült volna pont bébi vadkáposztát szerezni (azt még Torontóban sem olyan egyszerű), sima vadkáposzta is megteszi, csak kevesebbet tegyünk hozzá.
  6. A lábasban ismét melegítsünk kb. 1-2 ujjnyi vizet. Ha felforrt, tegyük bele a brokkolit és a tarlórépát, pároljuk takarékon 4-5 percig, majd szórjuk rá a borsót, és még pároljuk 1-2 percig. Öntsük le a vizet, szűrjük le a zöldségeket.
  7. A quinoát osszuk el négy tányérra. A tetejükre tegyük a felkockázott tofut és a párolt zöldségeket, borsót. Öntsük le a szósszal, és díszítsük vadkáposzta-levelekkel és kesudióval. 

    receptek brokkoival >>>

    7 FONTOS DOLOG, AMIT A QUINOÁRÓL FELTÉTLENÜL TUDNOD KELL! >>> 

    Finomágok quinoÁval >>>

Megjegyzés

Értelemszerűen ez az étel csak frissen fogyasztható. Újramelegítve nem valami szép. Csak olyan alkalomra főzzünk, amikor mindenki biztosan azonnal asztalhoz ül. A szósz viszont hűtőben elég sokáig eltartható, ezért ha nem használtuk fel az összes zöldséget, másnap valószínűleg még főzhetünk egy újabb kört a családnak.
Ezt a receptet Kanadában tanultam. A hozzávalók egy része Magyarországon kevésbé ismert, a sarki zöldségesnél sajnos biztosan nem kapható, de nem is teljesen hozzáférhetetlen.

- ecanuck

Ezek is érdekelhetnek

Friss