Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Quinoa, az inkák aranya

A régmúlt idők ködéből felbukkant szuperegészséges *gabonaféle* lassan meghódítja mind a tudatos táplálkozás híveit, mind pedig azokat, akik ízes alternatívát keresnek a megszokott köretek helyett.

A quinoa története valamikor 8-9000 évvel ezelőtt kezdődött a Titicaca-tónál. Errefelé már ekkortájt előszeretettel fogyasztották ennek a növénynek a termését, és a bolíviaiak a termesztés során finomítottak a növény tulajdonságain, hogy minél jobb terméssel és vékonyabb külső réteggel bírjon.

 

Quinoa, a gyógyszer!

A legtöbb ókorban ismert és használt növényhez hasonlatosan a quinoa sem csak étkezési célokat szolgált, hanem gyógyításra és szertartásokhoz is használták. Ez a szent küldetés volt az oka, hogy az inkák által is előszeretettel fogyasztott quinoát a spanyolok mindenáron el akarták tüntetni a föld felszínéről. A quinoa a spanyolok érkeztéig - a burgonya és a kukorica mellett - a harmadik legfontosabb alapanyag volt a környéken élők számára. Igénytelensége, jó fagytűrése, valamint az, hogy bírta a szárazságot, az erős napfényt és zavartalanul termett az Andok hegyeiben, sokak számára tette igen fontos és könnyen elérhető élelmiszerré. Az ókori emberek csodálták is a növény szívósságát, és épp ezért a saját vallásuk részévé tették.

Az inkák kincse

Az inkák "chisaya mama" avagy a gabonák anyjának nevezték, és a legszentebb vallási szertartásaik alkalmával is felhasználták. A tavaszi vetések alkalmával az istenként tisztelt inka császár egy aranyhegyű lapáttal kezdte meg a quinoa vetését. Ezt a szertartást egészen Francisco Pizarro érkezéséig, 1532-ig minden évben megtartották. Ám a konkvisztádoroknak köszönhetően nem csak az inkák birodalma vált semmivé, hanem a quinoa is eltűnt. Az élelmes bennszülöttek a quinoát még magasabb, a spanyolok által már nem ellenőrzött területekre vitték, és itt termesztették tovább. Annyira jól sikerült a dolog titokban tartása, hogy az 1970-es évekig szinte senki nem tudott a növény létezéséről, amikor egy bolíviai születésű filozófus javasolta a tanítványainak és követőinek, hogy ezzel a növénnyel táplálkozzanak.

Az új gabona

Két tanítványát, Don McKinley-t és Stephen Gorad-t annyira lenyűgözte az újonnan felfedezett gabona, hogy megalakították a Quinoa Corporation-t, aminek az volt a célkitűzése, hogy visszaállítsa a quinoa régi népszerűségét, és ráébressze az embereket a növény fontosságára. A quinoa népszerűsége azóta egyre nő, s mind nagyobb és nagyobb termőterületeken termesztik. Kanadában, az Egyesült Államokban, Bolíviában, Chilében és Peruban vannak a legnagyobb quinoa-ültetvények.

Ezért érdemes használnod!

A quinoa - amellett, hogy nagyon jóízű - rendkívül tápláló, számos betegség megelőzésében és gyógyításában vállal szerepet. Rendszertanilag nem gabona, hanem egy Chenopodium növénycsalád gyümölcse – gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, magas a fehérje tartalma, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Ezen kívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.

Gyomorpanaszokra tökéletes!

Leggyakrabban gluténmentes diétáknál, életmódváltásnál és gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, valamint a migrénes fejfájás esetén a pácienseknél tapasztalható enyhülés, ha áttérnek quinoában gazdag étrendre. A migrén mellett még javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék. A quinoa íze diós, kifejezetten kellemes, ezért is könnyen válhat a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájává.

Melyiket válaszd?

A boltokban háromféle quinoával találkozhatunk. A köles és a szezámmag közötti mérettel bíró quinoaszemek elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A szín és az íz között némi összefüggés tapasztalható. A legenyhébb ízű a fehér mag, a piros és a fekete kissé ropogósabb szerkezetű, és cseppet erőteljesebb aromájú. Ha quinoát vásárolunk – legyen az bármilyen színű – minden esetben alaposan mossuk meg, mert önvédelmi okokból a növényen található egy szaponin nevű kesernyés réteg, amit csak tisztességes mosással tudunk eltávolítani. Abban az esetben is érdemes átmosni, ha a csomag, amit vettünk mosottnak hirdeti a benne lévő magokat. A rajta található anyag, a szaponin nagyon hasznos, mert távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, és így feleslegessé teszi, hogy azt bármilyen vegyi anyaggal kezelni kelljen.

Így készítsd el!

A quinoa ideális köretnek, de készíthetünk vele salátákat, használhatjuk töltelékhez, illetve reggeliként is remekül megállja a helyét. Főzése egyszerű, a mosást követően, kétszeres vízben - forrást követően fedő alatt - pároljuk nagyjából negyed óráig. Utána tálalható. 
Reggeliként való felhasználásakor a quinoát főzhetjük tejben, majd adhatunk hozzá vékonyra gyalult almát, fél marék mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt és egy kis fahéjjal gazdagíthatjuk. Cukorral vagy mézzel ízesíthetjük, ízlés szerint.

Túrógolyó quinoával >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss