Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejszínes-baconos tojáslepény házi pitával

45 perc
egyszerű
költséges
2 adag
Hozzávalók
  • A tojáslepényhez:
  • 6 db tojás
  • 10 szelet bacon(v. sonka)
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • őrölt bors
  • 10 dkg sajt (edami, cheddar..)
  • koktélparadicsom
  • A pitához:
  • 20 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 ek tejföl
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só

Elkészítés

  1. A bacont (v. sonkát) kisebb kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben szép pirosra sütjük. A tojásokat beleütjük egy tálba, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, ízlés szerint sót, és őrölt borsot, majd kézi habverővel simára keverjük. (Csak tejjel is elkészíthető, de a tejszíntől sokkal selymesebb ízt kapunk.) Belereszeljük a sajtot, majd hozzáadjuk az elősütött bacont, és összekeverjük.
  2. Egy kisebb tepsit (nálam 15x25 cm-es) kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük az összekevert masszát. Tetejét megpakoljuk koktélparadicsommal vagy megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, 30-35 percig sütjük.
  3. Egy tálba tesszük a sóval, szódabikarbónával összekevert lisztet, majd hozzáöntjük a tejes-tejfölös keveréket. Ezután összegyúrjuk úgy, hogy egy lágyabb, sima tésztát kapjunk.(Amennyiben túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá.)
  4. Az elkészült tésztát lisztezett felületen 1 cm vastag, körré nyújttjuk, majd derelyevágóval négy egyenlő részre vágjuk. Egy teflon serpenyőt kikenünk vajjal, majd megszórjuk egy kevés liszttel. Ezután a tűzhelyre tesszük, és amikor már pezseg a liszt, beletesszük a feldarabolt tésztát, és alacsony hőfokon kb. 15 percig sütjük.(Én kis lángon sütöttem, és lángelosztót is tettem alá) Sütés közben kétszer-háromszor, átfordítjuk a lepényeket, hogy mindkét oldaluk szépen megsüljön.
  5. Az elkészült pitákat kivesszük a serpenyőből, majd még forrón megkenjük egy kevés vajjal - ettől szép fényesek lesznek, és az ízük is sokkal finomabb lesz.

Megjegyzés

Tálaláskor a langyosra hűlt frittatát ízlés szerint szeleteljük fel, majd a kihűlt lepénykenyérrel kínáljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss