Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Püspökkenyér ahogy nagyi csinálta

60 perc
mester
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • 8 db tojás fehérje
  • 24 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg margarin
  • 12 dkg liszt
  • 6 dkg dió darálva
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál kukorica keményítő
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • 15 dkg kandírozott citrom,narancs, lime, vegyes cseresznye
  • A díszítéshez:
  • 1 db citrom leve
  • 20 dkg porcukor
  • 1 doboz vegyes kandírozott cseresznye

Elkészítés

  1. Az őzgerinc formát kikenjük margarinnal, majd kilisztezzük.
  2. A tojásfehérjéhez csipet sót adunk és elkezdjük felverni. Amikor kezd keményedni folyamatosan hozzáadagoljuk a cukrot és kemény habbá verjük.
  3. Laza mozdulatokkal belekeverjük a lisztet, a keményítőt, a darált diót, az olvasztott langyos margarint. A diót durvára aprítjuk majd összekeverjük a mazsolával, és a kandírozott gyümölcsökkel.
  4. Mielőtt beleforgatnánk a tésztába ezeket, egy kanál liszttel elkeverjük, hogy ne süllyedjen le a tészta aljára. A gyümölcsöket a tésztába kavarjuk óvatosan, majd a masszát a püspökkenyér formákba öntjük.
  5. 200 fokos előmelegített sütőbe toljuk 10 perc után visszavesszük a hőt 100 fokra. A sütési idő körül-belül 40 perc.
  6. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd kiborítjuk. Ha teljesen kihűlt, citromos cukor mázzal bevonjuk és kandírozott cseresznyével díszítjük.
  7. A máz következő képen készül: a citrom levét a porcukorral addig keverjük amíg el nem olvad a cukor és folyós lesz.

Megjegyzés

Ez a püspökkenyér maradék tojás fehérjéből készült mert sokszor sütök kelt kalácsot és sok tojásfehérje marad ki. Már meguntuk a habcsókot és ezért alkottam meg ezt a csodálatos püspökkenyeret. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss