Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puncstorta V.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:
  • A piskótához:
  • 12 db tojás kettéválasztva
  • 24 dkg liszt
  • 24 dkg cukor
  • A töltelékhez:
  • kb. 30 dkg sárgabaracklekvár
  • A sziruphoz:
  • 40 dkg cukor
  • 3 dl víz
  • 1,6 dl rum
  • Valamint:
  • sárga és piros ételfesték
  • rózsaszín fondant

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük, majd a tojásfehérjéket a cukorral is nem túl kemény habbá verjük, óvatosan keverjük össze a két tojáshabot, majd forgassuk bele a lisztet. A bekevert piskótatésztát osszuk szét 2 tortaformába, majd süssük meg 160 C-fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt.

A cukorsziruphoz a cukrot és a vizet összeforraljuk, és enyhe szálpróbáig sűrítjük. Amikor kissé lehűlt, belekeverjük a rumot, majd kettéosztjuk. Az egyik felét enyhén sárgára, a másik felét halványpirosra színezzük ételfestékkel.

A torta összeállításakor mindkét kihűlt piskótát keresztben kettévágjuk. Az egyikből lesz az alja és a teteje, a másikból pedig a töltelék, ezt még hosszanti csíkokra is felvágjuk.

A tortát fejen lefelé kell betöltenünk. Egy szilikonpapírra helyezünk egy sütőkarikát, majd beletesszük a kettévágott piskóta felső részét a bőrös felületével lefelé. A másik oldalát kenjük meg forró sárgabaracklekvárral. A csíkokra vágott piskótákat felváltva mártogassuk a piros illetve a sárga cukorszirupba. Alaposan nyomkodjuk ki, és pepitában pakoljuk a lelekvározott piskótára két sorban. Lekvározzuk le a tetejét, és tegyük rá a másik piskótalapot. Tegyünk egy tálcát a tortára, és súlyozzuk le. 1 éjszakán keresztül préseljük.

Miután lepréseltük, vegyük le róla a sütőkarikát. Kenjük körbe forró lekvárral, és húzzuk át rózsaszín fondant-nal. A fondant felmelegítésénél vigyázzunk, hogy ne menjünk 40 C-fok fölé. Óvatosan vízgőz fölött melegítsük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss