Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus puncskarika

60 perc
bonyolult
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 18 dkg zsír (v. 20 dkg vaj)
  • 1 cs sütőpor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • a visszamaradt tésztadarabok
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg csokoládé (60%-os)
  • 4-5 ek rum

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a zsírt (v. a vajat), és az ujjainkkal összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tejfölt, és a villával kissé felvert tojás, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát (egy lágyabb, de könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk).
  2. Elosztjuk a tésztát négy egyforma részre, majd  gombócokat formázunk belőle. Egy enyhén lisztezett sütőpapírra helyezzük az egyik tésztagombócot, majd kinyújtjuk, kb. 0,5 cm vastagra, és a sütőpapírral együtt átemeljük egy tepsibe. 160 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt, szép világos színűre sütjük.
  3. A sütőből kivéve a forró tésztát, rögtön kiszúrjuk, ízlés szerinti formával, majd rácsra helyezzük, és hűtsük ki teljesen. (Gyorsan dolgozzunk a forró tésztával, mert ha kihűl, nagyon törik és már nem tudjuk kiszaggatni!) Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el. (Én két sütőpapírt használok a nyújtáshoz, így gyorsabban megy a sütés.) Ebből a tésztamennyiségből kb. 40 karikát tudunk kiszaggatni.
  4. A töltelékhez a csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A vajat jó krémesre keverjük a porcukorral, és a vaníliás cukorral. A kiszúrásnál visszamaradt tésztadarabokat a kezünkkel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukros-vajas keverékhez. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, ízlés szerint rumot, majd alaposan összekeverjük.
  5. Az elkészült töltelékből egy kiskanálnyit a tésztára teszünk, majd ráhelyezünk egy közepén kilyukasztott darabot. Ezután óvatosan összenyomjuk, majd egy tálcára tesszük, ahová aztán az összeset felsorakoztatjuk. Érdemes előző nap megtölteni, mert így a tészta kellően puha, de mégis omlós lesz, és a töltelék ízei jól összeérnek!

 

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss