Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A jó puncs nem pancs!

A téli, ünnepi italkínálat egyik kedvence a puncs. Az angol eredetű ital könnyen összeállítható, rengeteg változata létezik, s ezeket alkoholos vagy alkoholmentes kiadásban is elkészíthetjük.

A puncs történetében nincs semmi meglepő. A XVII. század angol matrózai számára a munka és a tengeren való végtelen hánykódás ellenszereként használt sör jelentette az egyik legfőbb vigaszt. Sajnos a sör hamar elfogyott, vagy a behajózni kívánt vidék meleg éghajlatának köszönhetően megbuggyant. A Brit Kelet-indiai Társaság matrózai pedig ital nélkül maradtak, amire – az egyik angol, puncsról szóló anyag csodálatos megfogalmazása szerint – igen rosszul reagáltak.

Ennél finomabban nehéz kifejezni, hogy komoly alkoholelvonási tünetekkel küzdhettek a kor tengerészei, lázadás fenyegethetett, amit bölcsen a helyi alapanyagok gyors megismerésével és azok alkoholos itallá történő alakításával orvosoltak. Így született a puncs.

A punch (Panc) szanszkritül ötöt jelent, amely az ital jellegére és a benne lévő alkotóelemekre utal, úgymint erős (alkohol), gyenge (víz), édes (cukor), savanyú (citrusfélék) és fűszeres. Az öt elemből felépülő ital hamar elterjedt a matrózok körében, és természetesen – az ő hazatérésüket követően – Angliában is hamar teret hódított. A brit gyarmatokon is gyorsan meghonosodott, olyannyira, hogy feljegyzések bizonyítják: az amerikai alapító atyák a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása után punccsal ünnepeltek.

Angliában az alkoholos puncs szárnyalásának Viktória királynő szigora vetett véget, az ő intézkedéseinek köszönhetően ma már inkább a gyerekzsúrokhoz köthető az angol puncs, és nem a felnőttek kedvelt italaként emlegetjük.

Az eredeti puncs alapját a rum képezte, ehhez jöttek a különféle citrusfélék és fűszerek, amelyek az ital jellegét megadták, de az igazat megvallva, a puncs szabályai nincsenek kőbe vésve, nyugodtan kísérletezhetünk a nekünk szimpatikus alapanyagokkal.

A puncs alkoholtartalmáról nem csak a rum gondoskodhat. Az italunkat készíthetjük víz helyett pezsgővel, adhatunk hozzá almabort, vörösbort, fehérbort is. Az alkoholtartalmú alapok mellett jól teljesít a tea, a tej, a különféle szűrt vagy szűretlen gyümölcslevek, vagy épp a gyömbérsör.

Természetesen magát a rumot is lecserélhetjük más alkoholra, készülhet a puncs gin, aperol, tequila, whiskey, különféle likőr vagy épp vodka alapokon is. Ilyen például az 1835-ös születésű  Garrick Club puncs, amely ginnel készül, vagy a Sanyal puncs, amelynek alapját a perui pisco adja, s amihez darjeeling tea, valamint ananászlé társul, és citrommal, chilivel ízesítik.

A puncs fűszerei általában a klasszikus édességhez használt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, csillagánizs) de emellett szerecsendió, szegfűbors, kardamom, chili, cayenne bors, gyömbér, koriandermag, feketebors is nyugodtan szerepelhet az összeállításban. Az italhoz 3-4 fűszernél többet nem érdemes használni, mert a  puncs jellegzetes citrusos aromájának is érvényre kell jutnia.

A citrusosságot nem feltétlen egy citrom lehámozott héjával kell megadnunk: nyugodtan használhatunk narancslevet, citromlevet, adhatunk az italhoz lime levelet, de thai citromfűvel vagy épp citromos kakukkfűvel is megbolondíthatjuk az italt. A zöldfűszerek közül nyugodtan a puncshoz illeszthetjük még a mentát, illetve a citromfüvet is.

A puncsot ihatjuk melegen vagy hidegen. A téli hónapokban forralt bort, meleg puncsokat érdemes fogyasztani, a hideg, fagylalttal, jégkockával kínált puncsok ideje inkább a nyár. A meleg puncs jó kiegészítője a téli vendégeskedéseknek, hűvös estéknek. Könnyen elkészíthető, nagyobb bólés tálban kínálva igen látványos finomság.

A puncsot édesíthetjük cukorral (érdemes barna nádcukorral kísérletezni), adhatunk hozzá mézet vagy bármilyen más természetes édesítőszert. Az édességet természetesen befolyásolhatjuk a hozzáadott gyümölcslevekkel is. A levek mellett a puncshoz adhatunk apróra vágott gyümölcsöt vagy különféle aszalványokat is, amelyek nem csak édesítik az italt, hanem igazi ízesszenciává válnak, ha kellő idei hagyjuk ázni az elkészült keverékben. A gyümölcsök közül kedvelt az alma, a banán, az ananász, a narancs, az érett körte, szilva vagy a bogyós gyümölcsök.

Pancsoljunk egy puncsot!

Hozzávalók 2 pohárhoz:

Narancsos puncs
Alaposan megmosunk 1 citromot és 1 narancsot, és a héjukat lereszeljük. Felforralunk 3 dl vizet a gyümölcsök héjával, 1/2 rúd félbevágott vaníliával és 2 evőkanál cukorral. 3 evőkanál citromlevet és 1 dl narancslevet keverünk hozzá. Beleöntünk 1/2 dl rumot és 1 dl fehérbort, összeforrósítjuk.

Almapuncs
Felforralunk 5 dl almalevet 1 rúd fahéjjal és 1 db meghámozott és cikkekre vágott almával. Ha forró, elzárjuk, és 2 evőkanál pálinkát adunk hozzá. Bögrébe öntve azonnal fogyasztjuk.

Ananászos puncs
Apró kockákra vágunk 2 szelet ananászt, megszórjuk 2 teáskanál porcukorral, 2 dl vörösbort locsolunk rá, majd 1 órát állni hagyjuk. Ezután felforraljuk 1,5 dl fekete teával, majd a tűzről levéve 2 evőkanál citromlével ízesítjük, forrón kínáljuk.

Vadásztea
Megfőzünk 4 dl fekete teát, cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 1 dl fehérbort és 1/2 dl barna rumot, forrón fogyasztjuk.

Almás forralt bor
Felforrósítunk 2 dl almalevet (ne forraljuk sokáig), belekeverünk felkockázott almát, 2 szelet citromot, egy csipet fahéjjal és cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 2 dl fehérbort, és azonnal kínáljuk.

Szőlős forralt bor
Felforralunk 1,5 dl piros szőlőlevet és 1,5 dl vizet. Hozzáadunk 1 citromkarikát, csipetnyi szegfűszeget és fahéjat, majd cukorral ízesítjük. Hozzáöntünk 2 dl vörösbort és 1 marék leszemezett szőlőt, 2-3 perc pihentetés után forrón kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss