A gombák szárait kitörjük. A kalapojat sóval, borssal fűszerezzük, és egy vajjal kikent tepsibe, üregükkel felfelé egymás mellé fektetjük őket.
A darált pulykacombot és füstölt szalonnát összekeverjük a darabokra aprított szárakkal. Sóval, borssal, kakukkfűvel, finomra aprított petrezselyemmel és a fokhagymakrémmel ízesítjük. Végük összedolgozzuk a tojással.
A masszát 12 egyforma kis gombócra osztjuk, és megtöltjük vele a gombákat. A tetejükre reszelt sajtot szórunk, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
A mártáshoz felforrósítjuk a vajat, majd a felaprított vöröshagymát üvegesre pirítjuk benne. A felkockázott paradicsomot a levével együtt beletesszük, és felforraljuk. Sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal és metélőhagymával fűszerezzük. (Ha túl savanykás, 1 kiskanál cukorral tompíthatunk az ízén.)
Tálaláskor a gombákat tányérra szedjük, és körbelocsoljuk a forró mártással. Friss péksüteménnyel kínáljuk.