Keress receptre vagy hozzávalóra

Pulykacombbal dúsított tökfőzelék

default user icon
1 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg fagyasztott gyalult tök
  • 25 dkg füstölt-főtt pulyka felsőcomb
  • 1 kis csokor kapor (apróra vágva)
  • 1 db kisebb chilipaprika behasítva
  • 1 kisebb vöröshagyma reszelve
  • 2 dl tejföl (12 %-os) + a hígításhoz
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 db tojás (felverve)
  • 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
  • frissen őrölt feketebors
  • kevéske őrölt cayenne bors
  • olívaolaj
Főzz és nyerd
meg a nyaralásod!
Töltsd fel a kedvenc olasz receptedet, és
nyaralj Olaszországban a Mindmegette.hu
és a TDM Travel jóvoltából.

Elkészítés

    Elkészítés: A tököt enyhén megsózva szobahőmérsékleten kiengedtet, levét gyengéden kinyomkod, félretesz. Ujjára vigyázva a pulykacombot éles késsel lapkákra szeletelget, a tűzhely mellé a többi előkészített belevalóval együtt, glédába.

    Az olívát serpenyőben felforrósít, belezúdít a pulykát, megborsoz(fekete+piros), erősebb lángon, lelkesen kevergetve megpirítgat (a hús levet engedhet közben, ezen akciója nem tántorít el, hamar elsül). Bele a felvert tojás, rántottaként megsüt, le a tűzről, alóla az olajat teaszűrőn keresztül átönt a kétliteres piros lábaskába. A húst megkóstol persze, a megsült tojást villával elapróz és félretesz.

    A piroskában csüccsenő olajba a chili, a hagyma, enyhén megpirít, bele a tök, a fele kapor, az őrölt paprika, kevés só, kevés víz vagy húslé. Felforral majd takarék, főleg saját levében, sűrűbben kavargatva, fedő alatt puhára párolgat.

    Közben a tejfölből és a lisztből simára kevert habarást alkot. Amikor a tök megpuhult, bele a kapor másik fele, a tojásos hús, felforral, néhány kanálnyi lé a habarásba, összekever, majd apránként, kevergetve belecsorgat. Újraforral, gázt le, meózás, ha kell, utánízesít. Tejföllel hígít, savanykásít.

    Mellé derekas karéj fűszeres rozscipó, fokhagymás házikenyér.

Megjegyzés

Ő az egyik téli variám, nyáron a friss tököt ízes paprika, paradicsom is gazdagítja, többek között. Ehhez csak tejfölt használtam, de időnként pl. ecettel savanyítom, habarás helyett rántással, aktuális kedv szerint. Ez a változat nagy sikert aratott a páromnál, ezentúl csak pirongatott hússal kéri. Meggyőzött arról, hogy ízlett, mivel még a lábos is körbetunkolásos inzultust szenvedett el, főzelék fogytával.

Bgaboca
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

SZG 5 évvel ezelőtt
Normálisan is leírhattad volna. Na mindegy.

Hasonló Receptek

Magazin