Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pulled pork, a legomlósabb hús - íme a titka!

A magyarul húzott húsnak nevezett pulled pork az egyik legnépszerűbb és legfinomabb BBQ. A száraz pácban érlelt sertéslapocka vagy -tarja alacsony hőfokon fél nap alatt olyan omlósra puhul, hogy két villával könnyedén szálasra lehet bontani.

Egyre több hazai street foodos és hamburgerbüfé kínál húzott húsos vagy tépett tarjás szendvicset, amihez egy speciális füstölőben (smokerben) sütik a fő belevalót. Ez a készülék a grilltől és a tartósításhoz használatos hideg füstölőtől is különbözik. Leegyszerűsítve az a lényege, hogy a hús zárt térben egyszerre puhul a grillrács alatti fahasábok füstjétől és a smokerhez csatlakozó kályha hőjétől.

Maga a módszer az USA déli államaiban alakult ki azokban az időkben, amikor még nem létezett hűtőszekrény. Akkoriban a levágott disznó szaftosabb részeit nagyon lassan, lényegében füstben sütötték mindaddig, amíg a hús szinte magától szétesett, majd jellemzően paradicsomos vagy mustáros-ecetes szószokkal fogyasztották.

Így készítsd házilag

A grillszaküzletek profiknak és otthoni használatra egyaránt kínálnak pontosan beállítható – meglehetősen borsos árú – faszenes, gáz- vagy elektromos üzemű smokereket. Pulled porkot azonban konyhai tűzhely sütőjében is készíthetsz egy tökéletesen záródó sütőtálban vagy alufóliával többszörösen körbetekert mély tepsiben. A füstös aromáról füstízű fűszerekkel gondoskodhatsz, de a saját levébe, valamint szószba forgatott szétcincált hús a füstös illúzió nélkül is fenséges.

Végy egy nagy darab (kb. 2 kg-os) lapockát vagy tarját, kend meg mustárral, esetleg olajjal, majd alaposan masszírozz bele száraz pácot (rubot) úgy, hogy mindenhová jusson. A rub kihagyhatatlan alkotóeleme a barna cukor, amely segíti a hús nedveit bent tartó kéreg kialakulását.

Fektesd a húst egy méretes jénai tálba, önts alá egy pici vizet, majd tedd rá a tál tetejét, hogy szorosan illeszkedjen. Aztán told a 100-110 fokos sütőbe, és hagyd puhulni mérettől függően 10-15 óra hosszat. Félidőben ránézhetsz, megfordíthatod és újfent megfűszerezheted, de tulajdonképpen nincs vele teendő, nyugodtan magára hagyhatod, akár éjszaka is. Ne ijedj meg, ha látszólag szénné égett: csak a kérge sötét, a lényeg alatta rejtőzik! A pulled pork akkor jó, ha a beleszúrt maghőmérő 80-90 fokot mutat. A sütőből kivéve pihentesd kb. 30 percet, mielőtt két villa segítségével szálasra szeded.

A tál vagy tepsi alján maradt szaftot turmixold simára botmixerrel. Ha túl híg, forrald be szósz állagúra. Ha túl kevés, egészítsd ki házi készítésű vagy üveges BBQ-szósszal.

Mivel tálald?

A saját szaftjával és/vagy BBQ-szósszal összeforgatott húzott húshoz jól illik a sült krumpli, a sült és a friss zöldség vagy valamilyen saláta. Amerikában tipikus körete a BBQ-szósszal gazdagított paradicsomos bab, továbbá a mustáros krumplisaláta és a coleslaw (majonézes káposztasaláta).

Adhatsz hozzá csemegeuborkát, ketchupot, lilahagyma- és paradicsomlekvárt is. Hagyományos köretekkel (krumplival, rizzsel) tányérra szedheted, és főételként tálalhatod. Zsemlébe, buciba töltve elkészítheted szendvicsnek, ciabattára halmozhatod vagy tortillába tekerheted.

Kedvet kaptál, hogy kipróbáld? Íme, egy egyszerű recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss