Puliszka

default user icon
16 4.1/5

Hozzávalók

  • 10 dkg kukorica dara,
  • 10 dkg kukorica liszt,

Elkészítés

    Forrásban lévő sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük előbb a darát, később a lisztet, és jól felfőzzük. Az elkészült puliszkát kanállal formázzuk, vaj darabkákat morzsolunk rá és azonnal tálaljuk. A puliszkát fogyaszthatjuk sósan, édesen lekvárral, köretként vagy önálló ételként is.
    Ha többet főztünk és megmaradt, akkor a kihűlt puliszkát nyújtsuk egy centiméter vastagságúra, kenjük meg juhtúróval és piskótatekercshez hasonlóan csavarjuk föl. A puliszkatekercset vágjuk karikára és sütőben pirítsuk meg.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kozma-B. Ilona 6 évvel ezelőtt
Sziasztok! Nemrégiben kaptam a \"Puliszka\" receptet és ott is vizes konyharuhára kell kenni a puliszkát és megszórni parnezzánnal de én füstölt sajttal csináltam.Felkarikázzuk lisztbe forgatjuk és mindkét oldalát szép pirosra sütjük kevés olajon. ISTENI FINOM! :)
Kári-Horváth Krisztina 9 évvel ezelőtt
Én sósan szeretem, a lányaim cukros kakaóval, fahéjjal eszik, mint a tejbegrízt. De finom minden féle tejfölös-paprikás és grillezett húshoz is.
Bartis Zsuzsanna 9 évvel ezelőtt
Nekem sosem ég le, mert az alján víz van, és oda nem ér le a liszt, mert nem keverem el, csak beleöntöm, és így fő, középen a lukkal. Ha kész ne ijedjetek meg, hogy a szélén a "hegynek" nyers liszt is marad, az terméyzetes, és így az igazi. Az edény áztatás után gyönyörűen tisztítható.
Bartis Zsuzsanna 9 évvel ezelőtt
Sziasztok! A Nagyim erdélyi, és minden hónapban egyszer csinálunk puliszkát, ami az Ő receptje szerint így hangzik. Felteszünk egy fazékban 3/4-ig vizet, és felforraljuk. Ha forr beleöntjük a (kizárólag kukorica lisztet), úgy hogy egy hegyet(kupacot kapjunk), és egy fakanál nyelével egy lyukat készítünk a közepébe. A lyukba szórunk 2 mokkáskanál sót, és így főzzük 50 percig, közben hozzá sem nyúlunk, csak főjön magában. Majd a tűzről levéve, leöntjük a lé 80%-át, egy külön edénybe, és a maradék vízzel elkezdjük kikeverni(robotgép tésztakeverővel szoktam), keverés közben a leöntött levéből apránként visszaöntünk annyit, hogy lágy, de homogén nyújtható masszát kapjunk. Ezután kiveszem a 30%-át, és ezt esszük leves helyett hideg tejjel, a maradékot pedig egy tűzálló tálba rétegesen leteszem reszelt sajttal(trappi, füstölt, vegyesen, esetleg egy kis krémsajt is mehet soronként), a teteje mindíg sajt legyen. Ezután az előmelegített sütőbe tolom, és aranybarnára sütöm a sajtot a tetején, ekkorra a köztes sajt gyönyörűen beleolvad a sorok közé. A sajt helyett használhatunk juhtúrót is, így még különlegesebb ízvilágot kapunk. Érdemes kipróbálni, 1 óra alatt kész, és nagyon finom, tápláló étel.
Combat Cica 9 évvel ezelőtt
Látom, sokunkat megmozgatott a "puliszka-téma". Még sosem csináltam. A sütőben-készítőst le kell fedni? Kb. mennyi idő? Többen azzal ijesztgetnek, hogy a puliszkás fazekat többé másra nem lehet használni (gondolom, mert úgy leég az alja, vagy nem is értem miért). Ez tényleg így van, tényleg olyam macerás ez? a leírások alapján egyszerűnek tűnik.
10 évvel ezelőtt
Frissen megfőzve, hideg tejjel is nagyon finom! Próbáljátok ki!
Jakabfi Zsófi 10 évvel ezelőtt
Nagyon finom, ha a megmaradt puliszkat masnap vekony, kenyerszelet-vastagsagura vagjuk es megpiritjuk, mintha kenyeret piritanank. Probaljatok ki tehenturo, savanyutej, tejfol kombinacioval. Nagyon finom!!!
Szalai Gabriella 10 évvel ezelőtt
Ha sütőben akarjátok elkészíteni, akkor fél liter vízhez 25 deka kukoricadarát adjatok. (Ne lisztet!) Tehát: mindig kétszer annyi víz legyen hozzá. Én rétegeztem túróval (tehén, mert a juh túl erős ízű nekem), bacon szalonnával és füstölt sajttal és isteni lett! Garantált egy óra afutópadon, mire lemozgom, de jól esik.
bb 11 évvel ezelőtt
Eddig én nem jól készítettem?Csak kukorica darát használtam,igaz kukorica lisztet nem is láttam még.De a produktum így is fini lett.Hideg tejjel imádom.Mivel fogyózom így egy kis cukorral szoktam meghinteni.:))))
andrás 11 évvel ezelőtt
A nem túl keményre [de nem is puhára :-)] fött puliszkát egy kanál segítségével kb 1 cm vastagságban, téglalap alakura "kiegyengetem" egy konyhatörlön. Miután megtöltöttem azzal amire épp akkor fáj a fogam, a törlö segítségébel feltekerem. Átemelem egy kivajazott tüzálló tálba, sajtot reszelek rá és beküldöm a sütöbe. Kb 200 fokra, amíg a sajt megpirúl.

Hasonló Receptek