Hosszan friss vajas-sajtos pogácsa

Hozzávalók

  • Tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 10 kávéskanál só
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 4 dl tejföl (1 nagy poharas tejföl)
  • 20 dkg füstölt sajt reszelve a tésztába (ízlés szerint ki is hagyható)
  • Tetejére:
  • 2 tojás sárgája (megkenéshez
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg sajt reszelve a tetejére

Elkészítés

    1. Egy nagy tálban a lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval (ha teszek a tésztába is sajtot, azt is belekeverem a lisztbe). A langyos tejbe teszek egy csipet sót és egy kis kanál cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
    2. Amíg az élesztő fut, a liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk és belerakjuk a tejfölt és a 2 tojást. Végül beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk. Legyen kézközelben még liszt, mivel a tészta felvesz még gyúrás közben akár 2-3 marékkal is. A tészta akkor jó, ha mindenhol, könnyedén leválasztható a tál faláról, majd letakarom, és langyos helye kb. 60 percet kelesztem.
    3. Ha megkelt a tészta, gyúródeszkára tesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lisztbe mártogatott pogácsakiszúróval kiszaggatjuk. A pogcsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a tetejüket reszelt sajttal megszórjuk.
    4. Előmelegített sütőben, 180ºC-on, 40-45 perc alatt készre sütjük.

     

Megjegyzés

Ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk a kelleténél több lisztet, mert a pogácsánk kemény, száraz lesz tőle!

Károlyi Hajnalka
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek