Elkészítés: A töltelékhez az almákat meghámozom, nagyobb darabokra vágom, 10 dkg cukorral megpárolom, a végén hozzáadom a vanília kivonatot és a gyömbért. A puha almakockákat botmixerrel pürésítem, hűlni hagyom. A diót finomra darálom, összekeverem a porcukorral, félreteszem.
A lisztet mély tálba szitálom, a tejet meglangyosítom. Kb. 1/2 dl-t egy tálba öntök, előbb elkeverek benne a tésztához kimért mennyiségből kb. 1 mokkáskanálnyi cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Nagyjából 10 perc alatt szépen felfuttatom, közben a liszthez adom a sót, a sütőport, a maradék cukrot, belemorzsolom a vajat. A morzsa állagú tésztához adom a felfutott élesztőt, majd a tojást és a maradék tejet. Sima tésztává gyúrom. A gombóccá formált tésztát 4 egyenlő nagyságú részre osztom, mindegyiket kis cipóvá formálom.
Egyenletes, enyhén lisztezett, sima felületen a tepsi nagyságával megegyező méretűre, kb. 25X30 cm-es téglalappá nyújtom, nyújtófával a már előzetesen sütőpapírral borított tepsibe terítem. A széleit késsel nagyjából egyenesre igazítom – ezt minden tésztánál hasonlóan megteszem.
Az első tepsibe helyezett tésztalapot fátyolnyi cukros dióval hintem meg, majd rákanalazom az almapüré harmadát, melyet megszórok a maradék dió harmadával. Erre újabb tésztalapot borítok, mielőtt rátenném a tölteléket, finoman elegyengetem az alatta lapuló tölteléket, hogy a teljes felületen egyenlő mennyiségű alma és dió legyen. A tésztát most már nem hintem meg dióval, hanem ráhalmozom, majd széles pengéjű késsel óvatosan elkenem a maradék almapüré felét, vigyázva, hogy a szélein ne csorduljon túl a töltelék. Meghintem a maradék dió felével, majd kinyújtom a következő tésztaréteget, befedem vele a második almás-diós réteget, amire rákenem a maradék almát, majd a diót, végül beborítom a negyedi k lappal. A végén az egészet finoman átsimítom, hogy megbizonyosodjam, mindenütt elegendő és egyenlő mennyiségű töltelék lapul, majd villával sűrűn megszurkálom, hogy sütés közben a felesleges levegőnek utat engedjek.
175 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tolom a tepsit. Kb. 35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Még melegen meghintem a vaníliával kevert porcukorral, de csak akkor kezdem szeletelni, ha már teljesen kihűlt.