Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Puha bejgli (gesztenyés és mákos)

default user icon

Hozzávalók

  • A tészta hozzávalói (4 db bejglihez):
  • 20 dkg vaj
  • 8,5 dkg zsír
  • 6 dkg porcukor
  • 0,6 dkg só
  • 65 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl hideg tej
  • 2 db tojássárgája (a kenéshez)
  • A gesztenyés töltelékhez (1 db bejglihez):
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 2 ek cukor
  • 1 ek rumaroma
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1/2 db narancs leve
  • 2 ek búzadara (a szóráshoz)
  • A mákos töltelékhez (3 db bejglihez):
  • 50 dkg darált mák
  • 38 dkg cukor
  • 2 db reszelt alma
  • 4 ek lekvár
  • 2 db citrom (reszelt héja és leve)
  • 3 dl tej

Elkészítés

    1. Egy tálba kimérjük a vajat, a zsírt, a cukrot, a sót és a lisztet, majd összemorzsoljuk a tojássárgájával. Egy másik tálban összekeverjük az élesztőt és a tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrunk a kettőt (ne gyúrjuk túl). Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát kb 30 percig.
    2. Az egyik tálban kimérjük a gesztenyés bejgli hozzávalóit, és alaposan elkeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a mákot, a cukrot, a reszelt almát, a lekvárt, a citrom héjat és levét. Felforraljuk a tejet, és a mákos töltelékhez keverjük. Hideg helyre tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
    3. A tésztát 4 részre osztjuk (érdemes lemérni)  minimálisan lisztezett deszkán. Kb. 20×25 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. A tölteléket a kanál gömbölyű felével elsimítjuk a kinyújtott tésztán, majd feltekerjük.
    4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és fogvájóval megszurkáljuk az aljáig. Lekenjük tojássárgájával, majd hűvös helyre tesszük, amíg meg nem szárad. Kb. 160-170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 35-40 percig sütjük (ha nagyon pirul a teteje, akkor alufóliával letakarjuk). Hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.

Megjegyzés

Ez a bejgli puha, omlós, és nem száraz, fojtós, én így szeretem, kicsit szaftosan. Most 3 db mákos és 1 db gesztenyés-narancsos készült.

Galcsill
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin