Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puffasztott és pattogatott gabonák

Tegye fel a kezét, aki szerette gyerekkorában a zizit! Ugye? Majdnem mindegyikünk szép, édes és roppanós emlékeket őriz a színes cukormázzal bevont rizsszemekről.

A puffasztott rizs, köles, amaránt vagy épp búza azonban nem csak édesség formájában finom, hanem a konyha sok más területén is felhasználható. A XIX. század vége felé megjelenő gabonapelyhek sokakat kísérletezésre sarkalltak. Alexander P. Anderson amerikai botanikus 1901-ben találta fel a puffasztott rizst, de az igazi nagy áttörést azzal érte el, amikor 1904-ben a St. Louis-ban megrendezésre kerülő világkiállításon több rézágyúba töltött rizst, majd a csöveket a kellő hőfokra felhevítette, s a kiállítás látogatói egy idő után puffasztott rizs-konfettiben találták magukat. 1912-re már bevált reggelinek számított a különféle puffasztott gabonákkal gazdagított müzli vagy csak maga a puffasztott gabona, amit joghurtba tettek, tejjel felöntve fogyasztottak.

A gabonaszem puffasztásához speciális körülmények és magas hő kell, hogy a gabonaszemben lévő nedvesség gőzzé alakuljon, így a nyomás hatására szétrobbanjon a gabonaszem, valamint arra van szükség, hogy a gabonában lévő keményítő - a robbanásnak köszönhetően - a mag külső felületére kerülve megszilárduljon.

Otthoni körülmények között is kipattogathatjuk a rizst, ha nem is teljesen szakszerűen. Előfőzött rizst melegítsünk serpenyőben, amíg a színe meg nem változik, majd 180 fokos olajba dobva süssük ki a rizsszemeket. A rizst ezután papírszalvétára tegyük, majd miután kihűlt, kedvünk szerint felhasználhatjuk.

Mire jók a puffasztott, pattogatott gabonák?

A puffasztott gabonákat sokféle módon felhasználhatjuk. Legegyszerűbb természetesen, ha a XIX. századi amerikaiakat követjük, és a reggeli müzlinket, granolánkat egészítjük ki puffasztott gabonával. Önmagában kis ízesítéssel tejbe, kakaóba szórva is tökéletes megoldás, de belekeverhetjük különféle joghurtokba, kefirbe is.

A reggelin kívül a puffasztott gabonáknak a főételek terén is van keresnivalójuk. A különféle krémlevesek esetében jó választás lehet levesbetét gyanánt finoman fűszerezett puffasztott gabonát kínálni. Ezen kívül ezekkel sűríthetjük is a krémleveseket, adhatunk egy kis plusz textúrát a főzelékeknek. A főzelékeknél a rosttartalom növelése mellett a sűrítésre is alkalmas a puffasztott gabona, mivel elnyeli a felesleges nedvességet, de fasírtokba, húsgolyókba is érdemes belecsempészni.

Emiatt a jó tulajdonsága miatt a különféle puffasztott gabonákat felhasználhatjuk a töltelékhez is. Semleges vagy enyhe ízük miatt szinte bármilyen töltelékhez adhatjuk. A különféle piték töltelékéhez is adhatunk 1-2 evőkanálnyi puffasztott gabonát. Például a sűrű, szalonnás rántottával töltött francia quiche-be sem árt egy kevés rizs vagy amaránt, de akár puffasztott kölest is tehetünk a túrós, spenótos töltelékbe, amit utána a canelloni csövekbe szeretnénk tölteni.

Ezen kívül a puffasztott gabonaféléket salátákhoz, gyümölcssalátákhoz is adhatjuk. Az extra roppanósságot biztosító croutonokat nyugodtan kiválthatjuk 1-2 evőkanálnyi puffasztott maggal.

A pattogatott gabonák igazi terepe azonban – a reggeli után – a desszertek világa. A különféle kevert tésztákba nyugodtan kerülhet főleg a kisebb szemes amarántból vagy rizsből. Amarántot és kölest a torták krémjébe is keverhetünk. Nagyon kellemesen felpuhul, és izgalmas textúrával gazdagítja a krémet.

A csokoládét is érdemes puffasztott rizzsel, kölessel vagy pattogatott amaránttal keverni. Ezt mi magunk is könnyedén megtehetjük. A rizses csoki például kevesebb kalóriát, ellenben sokkal több rostot fog tartalmazni. Gyerekkorunk nagy kedvencébe, a csokiszalámiba is tökéletes a puffasztott gabona, készíthetünk belőlük különféle desszertgolyókat, csokoládészeleteket, illetve a már kész kókuszgolyó-alapot, csokoládészalámit meg is forgathatjuk ezekben a puffasztott magokban.

A tortakrémek és a csokoládés édességek mellett a különféle pohárdesszertek rétegezéséhez, dekorálásához is teljesen jól bevethetők a puffasztott gabonák, illetve a sütés nélküli túrótorták, joghurttorták alját is elkészíthetjük puffasztott alapanyagokból, ilyenkor érdemes kicsit megtörni a nagyobb szeműeket.

A puffasztott gabonával készített ételek esetében érdemes szem előtt tartani, hogy az amaránt és a köles gluténmentes alapanyag. Emellett arra is legyünk tekintettel, hogy bár sok puffasztott gabonafélének magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, kalóriatartalmuk sem elenyésző.

Spenótos-túrós quiche

Hozzávalók:
A tésztához:

20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
csipet só
1 tojás sárgája
3 evőkanál víz
A töltelékhez:
25 dkg túró
6 dkg puffasztott rizs
3 egész tojás
1 dl tejszín

frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
45 dkg spenót
maréknyi fenyőmag a tetejére

Elkészítés: A tésztához a lisztbe beleteszem a csipetnyi sót, majd elmorzsolom a vajjal. A tojás sárgájával és a vízzel jó állagú tésztává gyúrom. A tésztát 1 órára hűtőbe teszem.
A töltelékhez a túrót elkeverem a tojásokkal, a tejszínnel, sózom, borsozom, belenyomom a fokhagymákat, majd elkeverem a puffasztott rizzsel. Végezetül hozzáadom a spenótot, ha kell, még fűszerezem.
A tésztát kinyújtom, a pitetálba fektetem, beletöltöm a tölteléket, elsimítom, majd megszórom egy kevés fenyőmaggal.
190 fokos sütőbe teszem, és addig sütöm, amíg a tészta és a magok kellemes színt nem kapnak (45-50 perc).

Rizscsók

Hozzávalók:
8 dkg puffasztott rizs
10 dkg dió
20 dkg jó minőségű csokoládé

Elkészítés: Egy forralóban vizet melegítek. A csokoládét kockákra töröm, kisebb fém tálba teszem, amit a forralóra illesztek. Amíg a csokoládé a gőz felett olvad, addig két nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek. A diót durván összevágom. Miután megolvadt a csokoládé, összeforgatom a rizzsel és a dióval, majd két evőkanál segítségével gombócokat formázok a masszából, és a sütőpapíros tepsikre kanalazva hagyom, hogy teljesen kihűljön és megkössön a csokoládé.

Ezek is érdekelhetnek

Friss