Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puffadunk tőle? Mennyit ehetünk egy nap? Íme a gyümölcskisokos!

default user icon
MME
A szakértők folyton hangsúlyozzák, hogy fogyasszunk minél több szezonális gyümölcsöt. De melyiket válasszuk és mennyit ehetünk egy nap? Íme a válaszok a legfontosabb kérdésekre.
1. Naponta mennyit?

A friss hazai idénygyümölcsöknek magas a vitamintartalmuk, ezért érdemes naponta többször is enni belőlük. A piros színűekben lévő antioxidánsok különösen előnyösek a szervezet számára, míg a sárga-narancssárga színűek A-vitaminból tartalmaznak nagyobb mennyiséget. Ugyanakkor nem árt tudni a következőket! A legkönnyebben emészthető gyümölcseink közé tartozó eper az arra érzékenyeknél allergiát okozhat. A cseresznye is nagyon egészséges, de a fogyasztása után mellékhatásként puffadás jelentkezhet. A savanyúbb meggy a refluxos betegeknek nem javasolt. Az alma és a körte főzve jobban emészthető, mint nyersen. A kiegyensúlyozott táplálkozás elvét követve érdemes minden fajtából fogyasztani.

2. Gyomorégést okozhatnak?

A kellemetlen, maró érzést a túl zsíros, fűszeres ételek fogyasztása mellett valóban okozhatják a gyümölcsök is. Különösen a savas kategóriába tartozókat érdemes kerülni: ilyen a meggy, a narancs vagy a savanyúbb almafajták. Amennyiben nem szeretnél lemondani az említett élelmiszerek fogyasztásáról, a patikában vehetsz olyan, terhesség esetén is szedhető zselésedőanyagot, amely étkezés után bevéve megakadályozza a reflux tüneteinek jelentkezését.

3. Érdemes gyümölcsnapot tartani?

A bizonyos időközönként, havi 1-2 alkalommal beiktatott gyümölcsnapok segíthetnek a gyomor-bél rendszer méregtelenítésében. A rostdús finomságok tehát jótékony hatással vannak a szervezetre, a gyümölcskúra azonban huzamosabb időn át nem alkalmazható. Gyermekeknél egyáltalán nem javasolt még egy-egy ilyen tehermentesítő nap sem, bizonyos betegségek, tartós gyógyszerszedés esetén pedig csak orvosi javallatra végezhető. Ügyelj rá, hogy ne csak egy-egy kiemelt nap alkalmával, hanem rendszeresen fogyassz gyümölcsöket!

4. Hasfájás, puffadás?

Édes ízüket a gyümölcscukor, más néven fruktóz adja. Egy fruktóz- és egy glükózmolekula együtt alkotja a szacharóz nevű kettős cukrot, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása sem mehet végbe. Emiatt pedig a fruktóztartalmú ételek fogyasztása után hasfájást, haspuffadást és hasmenést tapasztalnak. A fruktózfelszívódási zavar általános tünete lehet még: étkezések utáni korai teltségérzet, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése, izomgörcsök. Magas fruktóztartalmú ételek: alma, birsalma, körte, füge, szőlő, kristálycukor, méz.

HOGYAN MAGOZD ÉS FACSARD KI A SZUPEREGÉSZSÉGES GRÁNÁTALMÁT? KONYHAI TRÜKKÖK! 
5 DOLOG, AMIT NEM ÁRT TUDNI A SZILVASZEZON KEZDETÉN >>> 
Feszesebb és fiatalabb bőrre vágysz? A szőlő a csodaszer, amit keresel! 
Gyógyít és karcsúsít - igazi csodanövény a paradicsom!
Házi gyümölcslevek, villámgyorsan - 4 tuti recepttel! 
4 szuper dolog, amit lehet, hogy nem tudtál a meggyről 

Ezek is érdekelhetnek

Friss