Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puffadás, hasmenés, görcsök: laktózérzékenység is állhat a háttérben!

Mit jelent pontosan a laktózérzékenység? Mik a tünetei? Mit fogyaszthat az, aki tejcukor- érzékenységgel küzd? Dietetikusunk, Somogyi-Kovács Anita válaszol!

A tejcukor, azaz a laktóz a tejben és tejtermékekben természetes összetevőként, más feldolgozott termékekben pedig adalékanyagként található meg. A betegség elsődlegesen a laktáz enzim teljes hiánya miatt alakul ki. Bélrendszeri megbetegedések, hasmenések esetén úgynevezett másodlagos tejcukor-érzékenység is megjelenhet. 

Teszteld le!

Tejcukorérzkenység érint-e téged? Teszteld le! >>>

Laktózmentes vargabéles receptünket itt találod! >>>

Ez történik a testedben!

A bontatlan tejcukor nem szívódik fel, így a vastagbélben található baktériumok bontják és használják fel, az ennek hatására bekövetkező bakteriális erjedés pedig gázképződéshez vezet. A bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Tünetek: puffadás, hasmenés, fogyás, hasi görcsök, rossz közérzet. Az orvos alapos kikérdezés után rendeli el a vizsgálatokat. Az egyértelmű diagnózis felállítását a hidrogénkilégzési teszt teszi lehetővé. Bár ez nem mindenki számára előnyős, mert ha valakinél erősek a laktózintolerancia tünetei, akkor a vizsgálat közben, és/vagy utána is számolnia kell a hasi diszkomfort érzéssel! Lehetőség van úgy nevezett genetikai vizsgálatra is, amit ugyan a betegnek magának kell megfinanszíroznia, de egy egyszerű szájnyálkahártya kenet vétellel megúszható, elkerülve az erőteljes hasi panaszokat!

Csirkemell laktózmentesen készítve! >>>

Egyénileg eltérő tünetek

A laktóz - tejcukorérzékenyek szervezete egyénileg eltérő módon tolerálja a tejcukrot. Vannak, akiknél csak a tej okoz tüneteket, de a kevesebb tejcukrot tartalmazó savanyított tejtermékek (kefir, joghurt) nem váltanak ki panaszokat. Ugyanakkor szép számmal vannak, akik nemhogy az utóbbi, de még az adalékanyagnyi mennyiséget (pl. felvágottakban) sem tűrik. Ezeknek a betegeknek tisztában kell lenniük az egyéni tűrőképességükkel, illetve célszerű megbeszélniük az orvosukkal, dietetikusukkal is, hogy milyen termékeket fogyaszthatnak.

Kókuszkrémes piskóta laktózmentesen! >>>

ha nem kezelik...

Dietetikailag kezeletlen állapot esetén a krónikus hasmenés miatt akár jelentős fogyás vagy kóros alultápláltság is kialakulhat, főként gyermek-, illetve időskorban! A készítményekkel kapcsolatban a tejcukormentes, laktózmentes kifejezés azt jelenti,hogy a gyártás során a felsorolt anyagok, termékek egyike sem került bele az élelmiszerbe, illetve mérési adatok támasztják alá, hogy a termék tejcukortartalma (laktóztartalma)nem haladja meg a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm³ értéket. A termékek (tej, tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, kaukázusi kefir, sajtok, túró, vaj, vajkrémek, író, savó, savópor, citopánpor, tejes margarin) címkéin ezeket, illetve magát a tejcukor (laktóz) feliratot kell figyelni. Ha kérdése van, forduljon bizalommal a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankhoz!

5 dolog, amit a laktózérzékenyeknek tudniuk kell! >>>

3 tipp, ha gyors segítség kell!

1. Egyes esetekben a gyógyszertárban kapható laktáz enzim is használható. Ezt a tej vagy tejtermék elfogyasztása közben, illetve után kell beszedni! 
2. Ma már úgynevezett laktózmentes állati eredetű tej, joghurt és tejföl is kapható. Ezek tulajdonképpen nem teljesen laktózmentesek, csak a laktóz már le van bontva bennük, így nem okoznak panaszokat. 
3. A növényi eredetű tejjellegű készítmények (rizs-, szója- és mandulaital) nem tartalmazzák a tej komplett fehérjéit, sem a jól felszívódó kalciumot, még kalciumozott növényi ital formájában sem, így nem is egyenértékűek azzal. Ezek fogyasztása esetén egyéb teljes értékű fehérjékkel, például tojással, hússal, hallal is ki kell egészíteni az étrendet, valamint kezelőorvossal egyeztetett kalciumpótlásra is szükség lehet!

Olvass tovább az egészséges éltmódról! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss