Az almaleves elkészítéséhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, majd apróbb kockákra vágjuk.
Egy lábasban vizet melegítünk, beletesszük az ízlés szerinti mennyiségű cukrot és a vaníliás cukrot, a sót, a szegfűszeget, a fahéjat. Belecsavarjuk a citrom levét, végül az almakockákat, és lassú tűzön 10-15 perc alatt puhára főzzük.
Közben a pudingport alaposan elkeverjük a tejszínnel. Amikor a leves elkészült, adagonként hozzákeverjük a tejszínes pudingport. Megvárjuk, amíg újra felforr, közben folyamatosan kevergetjük. Ahogy picit sűrűsödni kezd, az almalevest levesszük a tűzről. Picit kevergetjük még.
Melegen és lehűtve is tálalhatjuk. Utóbbi esetében tejszínhabbal is kínálhatjuk.