Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Provanszi saláta

MME MME
4.5/5
30 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 nagy vagy 2 kis fej saláta
  • 1 csokor apró szemű piros retek
  • 3 keménytojás
  • 20 dkg gomba (vagy 1 kis doboz konzervgomba)
  • 1 kiskanál ecet
  • A szószhoz:
  • 1 evőkanál enyhe (ötszázalékos) ecet
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 kiskanál porcukor
  • 2-3 tört fokhagymagerezd
  • őrölt bors
  • 5 evőkanál olaj

Elkészítés

Elkészítése: A salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszikkasztjuk, és falatnyi darabokra tépjük. A retket megtisztítjuk. A keménytojásokat meghámozzuk és nyolcrét vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágva 2-3 percre lobogva forró, kissé ecetes vízbe dobjuk, leszűrjük. (Ha konzervből készítjük, csak leszűrjük és feldaraboljuk.)

A mártáshoz a fokhagymát a mustárral, a cukorral és az ecettel simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd állandóan kevergetve az olajat nagyon vékony sugárban belecsorgatjuk. A salátát és a gombát beleforgatjuk, tálba töltjük, a keménytojással és a retekkel díszítjük. Fél óránál tovább ne hagyjuk állni, mert a salátalevelek elfonnyadhatnak.

Ezek is érdekelhetnek