Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Provanszi bárányborda

MME MME
5/5
120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 8 hosszú-csontos bárányborda (kb. 80 dkg)
  • A páchoz:
  • 1 közepes hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 cseresznyepaprika
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 1 babérlevél
  • 1 kávéskanál szárított rozmaring
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • A körethez:
  • 20 dkg padlizsán
  • 20 dkg cukkíni
  • 15-15 dkg sárga, piros és zöld húsú paprika
  • 20 dkg paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl húsleves
  • 1 evőkanál friss, vágott petrezselyem, kakukkfű, rozmaring
  • 12-16 szem fekete olívabogyó

Elkészítés

Előkészítés: A bordákat leöblítjük, szárazra törölgetjük, a csontokon lévő húst az „érméig” hosszában bevágjuk, és visszatekerjük-kerekítjük, fogvájóval megtűzzük. A páchoz a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A paprikát apróra eltördeljük. Nagyobb tálban elkeverjük az olajat, a citromlét, a citromhéjat és a fűszereket. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, a paprikát, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és beleforgatjuk a hússzeleteket. Lefedjük, a hűtőszekrényben 4 órán át pácoljuk.
Elkészítés: A körethez a padlizsánról és a cukkíniről levágjuk a szárvégeket, a padlizsánt kockákra vágjuk, fél órára besózzuk, majd leöblítjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. A cukkínit karikákra vágjuk. A paprikákat elnegyedeljük, kicsumázzuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk, a paprikát csíkokra-kockákra vágjuk A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, kimagozzuk, csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát durvára, a fokhagymát finomra vágjuk. Az olívaolajat nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a padlizsánt, majd a többi zöldséget, kissé megpirítjuk. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Aláöntjük a húslevest, belekeverjük a zöldfűszereket és az olívabogyót, fedő alatt, mérsékelt tűzön 8-10 percig pároljuk - nem szabad túlfőniük, inkább kissé ropogósak maradjanak! Közben a páclé tetejéről leszedjük az olajat, egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk. A bordákat lecsepegtetjük, papírkendővel megtörölgetjük, és a forró olajban mindkét oldalukon 3-4 percig sütjük. Hozzáadjuk a zöldségköretet, és további 2-3 percig forrósítjuk. Előmelegített tálra rendezzük, friss kakukkfűvel vagy egyéb zöld fűszerlevélkével díszítjük. Burgonyapürét kínálhatunk mellé.

Ezek is érdekelhetnek