Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Prosecco - nem csak pastához! Egyszerűen elcsábít, eláruljuk, miért!

default user icon
Bárkultúra Érdekességek
0
Jónéhány országban egyáltalán nem ritka már délben egy-egy pohár bort fogyasztani, az olaszok pedig kimondottan előnyben részesítik azok pezsgő változatait, azaz a „vini spumanti”-t. Legkedveltebb pezsgőjük kétségkívül a Prosecco, amit az utóbbi években világszerte is egyre többen megkedveltek
Prosecco ebédre?

Az olaszok legkedveltebb pezsgője tehát a Prosecco, amit az utóbbi években világszerte is egyre többen megkedveltek. Fontos, hogy ez egy eredetvédett ital, kizárólag az olaszországi Veneto régióból származhat és csakis Gléra szőlőből készülhet. (A Gléra régi neve Prosecco volt, innen származik az ital neve.) Ennek eredetét és minőségét a DOC és DOCG cimkék igazolják.

Bor + szénsav = ?

Mindenek előtt rakjunk gyorsan rendet a buborékos borok területén. Először is, ha a bort szódával engedjük fel, az fröccs (kis, nagy, hosszú lépés vagy házmester) lesz. Az olaszok ezt a műveletet elintézik az összefoglaló, és német filmirodalomból is jól ismert "Spritz" elnevezéssel. Biztosan ittatok már Aperol Spritz-et, Hugo Spritz-et…, amelyekről itt már írtunk >>> 

Olasz receptjeinket itt találod >>> 

A pezsgő, amelynek magyar elnevezését magának Széchenyi Istvánnak köszönhetjük, a bor egy második, hozzáadott cukor és élesztő hatására végbemenő erjedéséből készül, és így lesz természetes úton szénsavas. A magyar vendéglátó szakirodalom habzóbort és gyöngyözőbort is említ attól függően, hogy milyen típusúak a buborékok és hogyan kerültek bele (mesterségesen hozzáadva avagy erjedéssel), de ezekkel a típusú italokkal itthon szinte alig találkozhatunk.

Buborékos borok

Olaszországban azonban igen népszerűek ezek a buborékos borok, a "vini frizzanti" (nagyobb buborékokkal) és a "vini spumanti" (sok, apró, gyöngyöző buborékkal). A fő különbséget a palackban uralkodó nyomás adja. A híres “gyöngyözőborok” pedig természetesen eredettvédett területről származó szőlőből készülnek (pl. a leghíresebb francia Champagne, vagy éppen az olasz Prosecco, Asti..). Nyilvánvalóan a pezsgőn sokat drágít, ha palackban érlelik (pl. champagne) szemben a charmat módszerrel, amely egy tartályos érlelést jelent, így egy olcsóbb előállítási költséget is, és könnyedebb, gyümölcsösebb ízvilágot. Olaszországban nagy örömünkre nincs nagy felhajtás, ha kérünk egy pohár proseccot, a legtöbb helyen prosecco-csapból engedik a poharunkba.

Hogyan fogyasszunk proseccot?

A hétköznapi gasztronómiában a Prosecco megjelenése könnyed és egyszerű, egy olasz tésztával tökéletes párt alkotnak. A legfontosabb tanácsunk, hogy a tésztához kitűnő minőségű alapanyagokat használjunk, és mindent frissen készítsünk el. Egy tésztaételt minden évszakban könnyű ebédként is elfogyaszthatunk. Szívből ajánlunk hozzá egy pohár proseccot, és biztosan minden ízlelőbimbónkat elkényeztetve állhatunk fel az asztaltól.

Egészségetekre!


Így készíts el egy könnyű Seafood Pasta-t, azaz egy olasz tésztát a tenger gyümölcseivel - a szeretett Proseccohoz! >>> 

Olvass tovább a Bárkultúráról itt >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin