Kóstolgass halételeket Fonyódon!
A 2016-os Fonyódi Nyár programsorozat keretében július 29–31. között Hal és Petyek Napokat tartanak a Vigadó téren, a kikötőnél. Ha esetleg nem tudnád, hogy a petyeket eszik-e vagy isszák, akkor eláruljuk: ez egy sűrű, tradicionális fonyódi halászlé, amit 1952 óta Farkas József titkos receptúrája alapján háromféle halból, lecsós alapra készítenek. Ezenkívül rengeteg más balatoni halételt is kínálnak a fesztiválon, és mindhárom napon remek koncerteken érezheted jól magad. A belépés ingyenes, és a családok apraját-nagyját kísérőprogramok szórakoztatják.
Irány Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton legszebb piaca!
Az I. Balatoni Hal- és Termelői Piacon helyi és környékbeli termelők kínálják portékáikat, házias ételeiket, valamint hal is kapható. Ezenkívül szakértők vezetésével rendszeresen szerveznek gomba-, ill. gyógynövénytúrákat, amelyeken megismerheted a Keszthelyi-hegységben vadon termő, ehető gombákat és hasznosítható gyógynövényeket, sőt alkalmanként a feldolgozásuk fortélyait is elsajátíthatod. Július 30-án, szombaton saját autóval csatlakozhatsz a 14 órakor induló vargányatúrához, a 18 órakor kezdődő főzőversenyen szavazatoddal segítheted eldönteni a szürkemarha-kolbászos lecsó és a szürkemarha-pörkölt csatáját, este pedig mulatós zenére rophatod a falábú kanászok diótörő táncát...
Palóc Búcsú Balassagyarmaton
A Palóc Hagyományéltető Napok rendezvénysorozat keretében szombaton FolkUdvar lesz a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A kirakodóvásáron palóc kézművesek, népi iparművészek portékái között válogathatsz, a vendégasztaloknál szlovákgyarmati haluskát és pogácsát, csábi gulyást, varsányi lepényt és laskát, mézet, szörpöket, lekvárokat, palóc sört kóstolhatsz. A palóc falvak közül bemutatkozik a Nógrád megyei Varsány és Cserháthaláp, valamint a szlovákiai Ipolybalog és Ipolyszécsénke, továbbá színpadra lépnek a Felszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny Nógrádot képviselő szereplői. Vasárnap hagyományőrző búcsút tartanak a palócok patrónusa, Szent Anna tiszteletére.